Home Konferencije Women in Business, Media & Culture: Studentkinje upoznajte uspešne žene iz medija

Women in Business, Media & Culture: Studentkinje upoznajte uspešne žene iz medija

207
0

Projekat “Women in Business, Media & Culture” u organizaciji Udruženja “The Best Fest” i kompanije Color Media Communications, posvećen podsticanju ženskog preduzetništva u ovim oblastima podržan od Vlade Republike Srbije, biće održan 20. novembra u hotelu Sheraton u Novom Sadu.

Na jednom mestu naći će se 50 žena koje su uspele u biznisu, medijima i kulturi a sa njima će biti 50 studentkinja koje žele da se po završtetku studija oprobaju u ovoj oblasti: da budu uspešne preduzetnice, da pokrenu svoj blog ili medij, da uspešno prodaju svoje umetničko delo ili organizuju koncert.

Tokom ručka učesnice će sa govornice čuti iskustva nekih od žena sa brilijantnim karijerama u ovim oblastima.

Pozivamo studentkinje, koje žele da jednog dana budu uspešne u ovim oblastima, da se prijave za učešće putem mejla – vanja.communications@gmail.com – i u svojoj prijavi navedu: ime i prezime, godinu rođenja, adresu, fakultet koji pohađaju i posao koji bi volele da rade.

Studentkinje će imati priliku da upoznaju uspešne žene iz oblasti medija, među kojima će biti:

Dr Vesna Jugović de Vinča pisac, novinar i producent. Autor je TV serijala „Susreti prve vrste“, više od četrdeset ekskluzivnih dokumentarnih filmova i TV intervjua sa „nedodirljivim“ ličnostima sveta. Kaže da je uspeh – poseban način razmišljanja! Pokušala je da pronikne u način mišljenja Nelsona Mandele, Artura Č. Klarka, Muamera el Gadafija, Simona Vizentala, Jasera Arafata, Đine Lolobriđide, Elizabet Mardok, Paka Rabana, Rabina Laua… Doktorirala je na temi „Ekskluzivno TV novinarstvo“. Od 2004. vodi svoju privatnu produkciju „De Vinča Prodakšn“. Stalni je član glavnog žirija Evropskog festivala neza¬visne produkcije (European independent film festival) u Parizu, u timu sa osnivačem oskarovcem Skotom Hilerom. Posvećena je spasavanju planete i obnovi dobre energije u nama. Autor je i producent niza humanitarnih događaja, projekata iz oblasti ekologije, kulture, mode i lepote. Real¬izovala je projekat “Srbija zemlja jorgovana” sadnje 8.000 jorgovana, 2.000 jelki, dode¬lila je 324 stipendij za četvorogodišnje studije. Živi i radi na brodu „De Vinča“. Vesna de Vinča je pseudonim Vesne Jugović, dat u želji da se tim imenom promoviše vinčanska civilizacija stvorena na Dunavu, nadomak Beo¬grada 6000 godina pre Isusa Hristosa.

Aleksandra Martinović je diplomirala na Filozofskom fakuletetu u Beogradu, odsek sociologija a master odbranila na Fakultetu organizacionih nauka. Kao diplomirani “analiticar društvenih promena i savremenih trendova” otisnula se u sferu digitala pa se tako već četvrtu godinu za redom nalazi na čelu infotejment portala srbijadanas.com, 5. najposećenijeg portala u Srbiji sa preko 700.000 poseta na dnevnom nivou. Njen najbliži tim čine upravo žene jer je istinski uverena da ONE imaju naglašeni factor E u vođenju posla-Efikasnost, Efektivnost i Emotivnost. CSR aktivnosti su nit koja prožima njeno vođenje biznisa pa je tako naročito ponosna na društveno odgovornu kampanju i istoimeno udruženje Drug Nije Meta, čiji je osnivač, a koje se bavi borbom protiv vršnjačkog nasilja. Kao majka petogodišnje devojčice ona je a priori na strani žena. Pametnih žena.

Snežana Dakić je diplomirala na Beogradskom univerzitetu Spanski jezik i knjizevnost U novinarstvu vec 32 g, od srednjoskolskih dana Na televiziji kao kompletan autor vec 26 godina Pocela kao radio novinar i voditelj Proslavila se emisijom U trendu / Zivot u trendu, koju je uredjivala i vodila 22 godine na tri televizije: Politika ,BK i Pink 2015. kao glavna i odgovorna urednica osmislila koncept i naziv prvog domaceg lifestyle kanala Zenska tv, koji se prikazuje u MTS TV paketu Na Zenskoj tv je osmislila vecinu formata, a i danas uredjuje i vodi dve emisije: Promena i Ko o Cemu Zapazena je bila i u ulozi sudije u popularn formatu Tv Pink Shoppingholicarke Tri godine radila je kao asistent i predavac radio i tv novinarstva i agencijskog novinarstva na Fakultetu za kulturu i medije 2018.uredjivala i vodila jutanji porogram vikendom Dobro jutro Srbijo na Televiziji Happy Razvedena, majka 12-togodisnje Laure Ima kucnog ljubimca- patuljastu čivavu Pupi.

Minja Miletić je pre osamnasest godina prihvatila poziv televizije da uz studije na Medinskom fakulteta Univerziteta u Beogradu, se oproba u radu u medijima. I pored to što je stekla diplomu na jednom od najuglednih fakulteta u zemlji, strast i ljubav prema novinarstvu su njenu karijeru odveli u potpuno neplaniranom pravcu. Njen izbor je bila televizija a danas ne postoji segment ove vrste medija koji je za nju nepoznanica imajući u vidu da se kroz svoj rad dokazala i kao prezenter, novinar, autor, voditelj i urednik. Danas je deo N1 televizije koja je ekskluzivni regionalni informativni partner mreže CNN. Minja vodi i uređuje emisiju „Novi dan“ gde se njen karakter i autorski pečat vidi kroz srpsku verziju “Hard talk-a” sa političarima i drugim učesnicima u javnom životu. Upravo zbog toga prati je imidž da je u razgovoru sa gostima stroga, što ona odbacuje i tvrdi da njena priroda upravo suprotna.

Duška Jovanić, jedna od najpoznatijih i najprovokativnijih novinarki ex Jugoslavije, karijeru je započela u „Bazaru”, da bi devedesetih, prelaskom u tada čuveni politički dvonedeljnik „Duga”, postala nemilosrdni kritičar društva, sistema i režima – iz ženskog ugla. U isto vreme, intervjui sa junacima najspektakularnijih planetarnih biografija, kakvi su đavolji advokat Žak Veržes, bivši ministri spoljnih poslova Italije i Austrije, Đani de Mikelis i Alojz Mok, filsmka legenda Federiko Felini, vlasnik „Fijata”, Đani Anjeli, futurolog Frensis Fukujama, pisci Umberto Eko i Sidni Šeldon, veliki majstor masonske lože P2, Lićo Đeli, šampion „Formule 1″, Dejmon Hil, književnica Karmen Ljera Moravija, džet-set aktivistkinja Bjanka Džeger, najslavniji skakač s motkom Sergej Bupka, rodonačelnik SF-a Artur Klark, predsednica Sirimavo Bandaranaike, politička udovica Mimi Papandreu, supermodeli Kerol Alt i Iman, manekenska zvezda Andrej Pejić, francuska ikona stila Caroline de Maigret, anfant terbile evropske književnosti, Frederik Begbede i mnogi drugi. Bila je glavna urednica brojnih magazina („M magazin”, „Gloria”, „Playboy”, „Fame”, «Elle») i gost – urednik fashionart magazina „Faar” posvećenog Titu kao pop-ikoni. Autorka je dokumentarne serije „Ko vlada svetom”, prikazane na Trećem kanalu RTS-a Do sada je objavila dve knjige: „Ženski viteški roman” (politički triler sa stvarnim likovima i događajima) i „Gola elita” (erotsko-socijalni vodič kroz tranzicionu Srbiju). Zahvaljujući stipendiji italijanske vlade, master studije novinarstva pohađala je u Urbinu (Italija), a za vreme studijskog boravka u Njujorku i Vašingtonu bila je na praksi u kultnom svetskom magazinu „Vanity Fair”. O ulozi žena u društvu govorila je u intervjuima za italijansku „Аmica-u” i francuski „Elle”. U njene internacionalne reference spadaju i učešće na „Playboy” konferenciji na Malti, internacionalnoj «Elle» konferenciji u Versaju, kao i performans u okviru Škole kreativnog mišljenja „New Moment Ideas Campus” u Piranu (Slovenija), gde je bila predavač i moderator. Autor je i producent dokumentarnog filma «Izbrisano iz biografije» (Legenda o Ljubici Otaševic).

Nadežda Gaće je jugoslovenska i srpska novinarka, rođena u Sremu, detinjstvo provela u Splitu, a studije i ceo radni vek u Beogradu, iako nije uvek radila za Beogradske medije. Nakon završenih studija počinje i četvrt veka, obeleženih brzim uspesim a, provodi na Televiziji Beograd, gde je bila novinar, urednik, komentator… i to uvek vezana za političke i ekonomske teme, sa izrazitiom sklonošću ka intrvjuima. Kraj osamdesetih i početak devedesetih su se sve političke turbulencije Jugoslavije i Srbije prenele i u TV Beograd, odakle odlazi sa velikom grupom poznatnih novinara. Nakon toga radi za ljubljansko Delo, pa potom i za Yutel, Borbu, Našu borbu i Danas. Nakon raspada bivše Jugoslavije sarađuje sa mnogim medijima za koje piše, a najviše sa Radiom Slobodna Evropa. U tom periodu je napisala četiri knjige od kojih je svakako najznačajnija knjiga „Adil“, o Adilu Zulfikarpašiću, koju je uradila zajedno sa Milovanom Đilasom. Priredila je za Srbiju i knjigu Vaneta Ivanovića „Drugo zvono“. Od 2011. godine je osnivač i glavni urednik nedeljnika i portala „Novi Magazin“, sa kojim je dobila nekoliko priznanja (Nagrada Uprave za rodnu ravnopravnost u Projektu „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ 2012., priznanje PC Press-a veb sajtu www.novimagazin.rs kao jednom od pet najboljih političkih portala 2013., Regionalna nagrada media biznis partner 2012., koju dodeljuje Mass media international, više pojedinačanih zahvalnica različitih grupa magazinu i novinarima). U okviru aktivnosti Novog Magazina autor je i niza dokumentarnih filmova, od kojih je „Oni pomeraju granice – život u otvorenoj sredini“, dobio prvu nagradu za toleranciju 2016. u kategoriji TV-reportaža koju dodeljuje Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i Misija OEBS-a u Srbiji. Bila je jedan od osnivača NUNS-a, kao i predsednica NUNS-a od 2006. do 2010.. Član upravnog odbora Asocijacije medija. Osnivač je Centra za kulturnu dekontaminaciju, Građanskih inicijativa, član Veća Beograskog kruga i dr.

Maja Raković je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na grupi za sociologiju. Naxi radio osnovala je 1994. godine, uvek unoseći inovacije i postavljajući nove standarde u radio industriji. Na njenu inicijativu Naxi radio postaje partner BBC-a i Deutche Welle. Od 2010. osnivač i predsednica reprezentativnog udruženja radio stanica RAB Srbija i organizator Radio dana Srbije. Dobitnica je nagrada: „Cvet uspeha za ženu zmaja“ koje dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije, „Stvaratelji za stoljeća“ Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive, „Priznanja za doprinos poboljšanju regionalnoj medijskoj saradnji“ RSG radija iz Sarajeva, kao i nagrade „Iskorak“ u okviru akcije Ljudi za novo vreme. Deo je prvog izdanja enciklopedije Oxford’s Book of Successful People of Serbia. Svojim radom i zalaganjem uspeva da transformiše radijsko tržište Srbije u savremenu medijsku industriju, koja je podjednako atraktivna i slušaocima i oglašivačima. Posvećena je edukaciji kolega novinara i radijskih voditelja, kao i stvaranju novih stručnjaka u oblastima uređivanja i vođenja modernih radio stanica. Kao predstavnik Udruženja radio-stanica Srbije (RAB), Maja Rakovic je član je radnog tela za izradu Medijske strategije Republike Srbije do 2023. godine.

Vesna Dedić (25.12.1967) do sada je objavila romane „Kao leto“, „Zauvek u srcu“, „Sunce meni, sunce tebi“, „Ti si meni sve“, „Pola duše“, „Zagrli me“, „Čuvaj me“ i „Ničija“. Od 2010. svi njeni romani su među najčitanijima u regionu i izazivaju pažnju pretežno ženske čitalačke publike. Vlasnik je izdavačke kuće „Dedić“, autor emisije „Balkanskom ulicom“ na Radio-televiziji Srbije, suvlasnik Radionice za medije „Officina“. Na svojim promocijama u oviru projekta „Bulevar ženskih tajni“ i u svojim javnim nastupima trudi se da doprinese podizanju svesti o ženskim pravima i problemima. Živi u Beogradu sa kćerkom Lenkom.

Nakon ručka, učesnice će imati vođenu turu centrom Novog Sada – “Slavne Novosađanke” a nakon nje posetiće i izložbu “Percepcije: Žena po meri društva?” koja je u Galeriji Matice srpske organizovana u saradnji sa British Council-om.

PROGRAM:

11.30 – Polazak autobusa iz Beograda
12.30 – 13.00 – Okupljanje učesnica konferencije, Welcome Drink
13.00 – 15.00 – Ručak sa motivacionim govorima tokom ručka
15.30 – 16.30 – Vođena tura centrom grada – “Slavne Novosađanke”
16.30 – 17.30 – Galerija Matice srpske: Stučno vođenje kroz izložbu “Percepcije: Žena po meri društva?” + Cocktail Party
17.30 – Polazak autobusa za Beograd
18.30 – Dolazak autobusa u Beograd

Detalji programa:

www.color.rs/womenin