Home Konferencije Women’s CEO Summit: Violeta Jovanović – Ostvarenje punog potencijala žena, nije samo...

Women’s CEO Summit: Violeta Jovanović – Ostvarenje punog potencijala žena, nije samo pravedan nego i razvojni cilj za naše društvo

203
0

Uoči predstojeće konferencije Women’s CEO Summit, koja će se održati 14. marta 2024. godine u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, imali smo čast da razgovaramo sa
Violetom Jovanović, izvršnom direktorkom NALED-a. U ovom inspirativnom intervjuu,
Violeta govori o ključnim faktorima uspeha žena na rukovodećim pozicijama u Srbiji i
regionu, te kako zajedno možemo savladati specifične izazove s kojima se suočavaju u svetu biznisa. Sa snažnim fokusom na stvaranju sistemskih uslova za rodnu ravnopravnost, NALED pod njenim vodstvom zalaže se za strategije koje prevazilaze tradicionalne barijere i otvaraju vrata ženama u svim oblastima društva. Razgovor takođe naglašava važnost saradnje između javnog i privatnog sektora u ekonomskom osnaživanju žena i promociji ženskog liderstva, nudeći dragocene savete i poruke za mlade žene koje su na početku svojih profesionalnih puteva.

Koji su, po Vašem mišljenju, ključni faktori koji doprinose uspehu žena na rukovodećim pozicijama u Srbiji i regionu? Kako možemo prevazići specifične izazove sa kojima se žene suočavaju u svetu biznisa?
– NALED je posvećen stvaranju sistemskih uslova za ostvarenje rodne ravnopravnosti i
zalažemo se za sveobuhvatnu strategiju prevazilaženja glass ceiling-a, iz koje bi proizašao
program podrške ženama u svim oblastima. Ostvarenje punog potencijala žena, nije samo
pravedan nego i razvojni cilj za naše društvo. Tolerantnijim stavom društva prema zaposlenim i uspešnim ženama, možemo da podstaknemo više žena da zauzmu upravljačke pozicije u društvu. Za brži napredak nužan je i zajednički napor svih činilaca: države, preduzeća/politike, medija i samih žena koje treba da preuzmu odgovornost za svoju karijeru jer je ostvarenje rodne ravnopravnosti u rukama žena.

Kao izvršna direktorka NALED-a, imali ste značajnu ulogu u izgradnji mostova između javnog i privatnog sektora. Na koji način mislite da ova saradnja može da doprinese boljem položaju žena na vodećim pozicijama, posebno u kontekstu ekonomskog osnaživanja i promovisanja ženskog liderstva?
– Izazovi s kojima se žene suočavaju su zajednički za javni i privatni sektor i važno je graditi strukovne mreže i zajednice praksi koje će pomoći da se prepreke lakše prevazilaze. Organizacije i kompanije na čijem se čelu nalaze žene mogu imati veliki uticaj na živote drugih žena, kroz davanje primera ali i obrazovanje, obuku, zdravlje, razvoj veština, stvaranje novih radnih mesta, borbu protiv trgovine ljudima, borbu protiv rodnih stereotipa, pristup izvorima finansiranja i davanje glasa ženama u njihovim zajednicama.

U svetlu Vaših angažmana kao motivacione govornice i moderatorke na temu ženskog preduzetništva, koje bi poruke i savete delili sa mladim ženama koje tek započinju svoje profesionalne puteve? Kako one mogu da se izbore sa preprekama i izgrade uspešnu karijeru u svetu koji je još uvek u velikoj meri muško-dominantan?
– Okružena sam izuzetnim ženama u NALED-u i Srbiji. Jedna drugoj smo motivacija i
podrška. Na nama je da budemo preduzimljive i svoje, da vredno radimo i da se zalažemo za opšte dobro. Zbog izraženog patrijarhata, duboko ukorenjenih predrasuda o njihovoj životnoj ulozi, žene na našim prostorima nailaze na brojne prepreke na putu ka uspehu. Posebno kada požele da svoja znanja i iskustva iskoriste na upravljačkim pozicijama. Zato je potrebno da prevaziđemo ograničenja tradicionalnih uloga i da ostvarimo svoj puni potencijal. Iz te lične spoznaje, tog zadovoljstva onim što jesmo i možemo, možemo da damo najbolje od sebe za društvo.

Foto galerija:

Registraciju za konferenciju Women’s CEO Summit možete da izvršite ovde.

Pokrovitelj konferencije: CHENOT ESPACE, One&Only Portonovi

Otkrijte revolucionarni svet wellnessa u CHENOT ESPACE u One&Only Portonovi

Uz ekskluzivno globalno partnerstvo sa cenjenim švajcarskim brendom CHENOT, One&Only Portonovi predstavlja prvi CHENOT ESPACE spa centar – jedinstveno utočište posvećeno vašem blagostanju. Prepustite se vodećim stručnjacima u svetu wellnessa i doživite revolucionarni Chenot Method®, metod koji menja živote.

Nauka i Wellness: Savršen sklad za vaše optimalno zdravlje

One&Only Portonovi ima misiju je da vaš boravak pretvori u preobražavajuće iskustvo, optimizujući vaše fizičke i mentalne sposobnosti putem detoksikacije i resetovanja tela i uma. Kombinujući najnovija naučna dostignuća zapadne medicine i dijagnostike sa najboljim metodama kineskog i alternativnog lečenja Chenot Method® podstaći će aktivniji, zdraviji i uravnoteženiji stil života. Pored mogućnosti za opuštanje i wellness, dostupni su “a-la-carte” tretmani poput ozonoterapije, hidrokolonike, hidro-aromaterapije i hidromasažni tretman, bioenergetski tretman, energetske masaže, tretman fitoblatom, koji igraju vitalnu ulogu u postizanju i održavanju vašeg optimalnog zdravlja i funkcionalnosti.

Godina koja vam pripada: Zdravlje tokom cele godine

U CHENOT ESPACE, svaki dan je prilika za unapređenje vašeg blagostanja. Vaše transformišuće iskustvo otpočeće dijagnostičkim testovima sa medicinskim timom koji će ustanoviti vaše Chenot Biomarkere Životnog Stila. Na osnovu rezultata programi će biti pažljivo dizajnirani da pruže optimalno zdravlje tokom cele godine, pružajući vam prostor i vreme koje zaslužujete za obnavljanje energije i regeneraciju tela. Detox & Napredni detox, Fitnes program, Oporavak od stresa i povratak energije, Vikend spa delux su samo neki od programa koji kombinuju tretmane Chenot Method® i plan ishrane, kako bi pomogli onima koji u potpunosti žele da promene stil života i dugoročno održe vitalnost.

One&Only Portonovi: Gde se vaša wellness putovanja ostvaruju

Doživite ultimativno wellness iskustvo u srcu One&Only Portonovi. Pozivamo vas da istražite i doživite CHENOT ESPACE – gde se nauka i odmor spajaju, kreirajući savršeno utočište za vaše telo i duh.

Više informacija možete pronaći ovde.