Home Vesti “Žene žive i na selu”: Ujedinjene Ravnoselke dokaz da selo i dalje...

“Žene žive i na selu”: Ujedinjene Ravnoselke dokaz da selo i dalje živi!

1168
0

Sedma tribina “Žene žive i na selu” u 2021. godini održana je u utorak, 27. jula u Ravnom Selu, u opštini Vrbas, gde su nas u sklopu kampanje “Žene žive i na selu” ugostile žene iz Aktiva žena “Šovljanke” i približile nam svoj rad i aktivnosti, kao i kulturu, običaje i folklor ovog kraja.

Na tribini su učestvovale:

Maja Maraš, sekretar Aktiva žena “Šovljanke” koja nam je objasnila koliki je značaj održavanja Film festivala u Ravnom Selu;
Vesna Tomin, zamenik predsednice Aktiva žena “Šovljanke” približila nam je rad i aktivnosti samog Aktiva i ponosno istakla da je svaka žena koja želi da doprinese i pomogne Aktivu, samim tim i članica istog;
Miljana Grujić, vaspitačica istakla je prednosti života na selu kada je odrastanje i vaspitavanje dece u pitanju;
Dijana Zimonja, umetnički rukovodilac KUD-a “Šove” naglasila je da je postojanje Kulturno umetničkih društava značajno za očuvanje identiteta jednog kraja i da se ona s razlogom smatraju čuvarima tradicije,
Milana Nović, diplomirani pravnik, organizatorka Fijakerijade objasnila je po čemu je Ravnoselska Fijakerijada posebna;
Tanja Manojlović, penzionerka naglasila je da se položaj žena na selu znatno poboljšao u odnosu na neka prošla vremena;
Tamara Bečić, mama fudbalera Proletera govorila je o dugoj tradiciji Fudbalskog kluba “Proleter” i popularnosti ovog sporta među decom iz Ravnog Sela.

Kampanja “Žene žive i na selu” koja za cilj ima osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Tokom 2019. i 2020. godine održali smo ukupno 18 tribina. Razgovarali smo sa ženama u Novom Žedniku, Banatskom Velikom Selu, Gamzigradu, Lučici, Gornjoj Trepči, Begeču, Sremskoj Mitrovici , Kucuri, Novom Pazaru, Staroj Pazovi, Baču, Boki, Bačkom Jarku, Kobilju, Ravnom Selu, Aleksandrovu i Surduku.

Prethodno ove godine sa kampanjom “Žene žive i na selu” obišli smo Mladenovo u opštini Bačka Palanka, Elemir u u opštini Zrenjanin, Bukovac u opštini Petrovaradin, Bač u istoimenoj opštini, Sajan u opštini Kikinda i Novo Selo u opštini Vrnjačka Banja.

Kampanju “Žene žive i na selu” organizuju, Udruženje građana HBO Color Media Events i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Color Media Communications, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, AMS Osiguranja i POŠTE Srbije.