Home Travel 16. Maslinijada održana u Baru

16. Maslinijada održana u Baru

2555
0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Baru je održana 16. Maslinijada u organizaciji NVO Maslinijada pod pokroviteljstvom Grada Bara i Turističke organizacije Bar. Maslinijada predstavlja smotru čuvenih proizvoda sa ovog područja: maslina, maslinovog ulja i agruma upotpunjenu izložbom narodnih nošnji i kulturno zabavnim programom.

Manifestacija slavi darove prirode, slavi rad i trud vrednih maslinara. Maslinijada je uvek, kao i maslina bila simbol i nosila poruke: mira, prijateljstva, života, okupljanja, zajedništva, tradicije, zdravlja, mudrosti i trajanja. Ne kaže se slučajno da su najbolje smokve očeve, a masline pradedove. Zbog toga je kažu maslinari poseban osećaj posaditi maslinu, jer će u njenim blagodetima uživati generacije.

 

Na ovogodišnjoj Maslinijadi smo probali autohtonu sortu “ žutice” i mirišljavo maslinovo ulje , a izlagači su se potrudili pa smo videli šta sve možete praviti sa maslinama: hleb, paštetu , priganice… Probali smo i liker od rogača, sok od nara, kao i prepoznatljivog ukusa crmničko vino.

U slučaju da niste bili jedan od 10 000 posetilaca ,pozivamo vas da posetite Festival vina i uljeva koji se sredinom decembra (16 i 17 .12.2017) održava u Virpazaru.

Do tada neke zanimljivosti o Staroj Barskoj maslini i maslinjacima

Područje Bara poznato je po maslinovim stablima kojih ima više od 120.000 starih stabala i 30 000 novo zasađenih, a većina je stara više od hiljadu godina. Stara maslina, simbol Bara, najstarije je stablo u Evropi, živi 2.242 godine. Nalazi se u naselju Mirovica, na petom kilometru od Bara ka Ulcinju. Ovaj spomenik prirode je stariji od ijednog pisanog spomenika o Baru i njegovim žiteljima. Stara maslina na Mirovici je spomenik prirode zakonom zaštićen 1963. godine. Obim stabla je 10 m. Legenda govori da su se oko masline okupljale zavađene porodice kako bi se tu izmirile.

Zanimljivo je kazivanje o barskim maslinjacima – nijedan mladić nije mogao da se oženi ako prethodno ne zasadi određeni broj maslinovih mladica. U Starom Baru je još 1927. godine postojala ,,Uljara braće Marić“ gdje se dnevno prerađivalo i do 20 tona maslina i proizvodilo poznato barsko ulje, koje se izvozilo za Ameriku, Francusku i Njemačku.

Stabla maslina nalaze se na gotovo celoj teritoriji Bara, a najviše ih je u okolini Starog Bara. Pretežno su u maslinjacima u delu Komine kod obalske radio-stanice, na Utjehi, u mestu Ravanj od Velikog Pijeska prema Pečuricama kroz Dubravu, ali i u Sutomoru, u mestu Miljevci, te u Šušanju, Dabanovu i Zaljevu. Najstarije su masline u Komini, a interesantno je da je skoro u Ravnju otkriven celi maslinjak, sa dvadesetak veoma starih stabala.
Po stablima poput Stare masline, Bar je prepoznatljiv širom Balkana i Evrope. Barske masline poseduju ambijentalnu vrijednost, a barski maslinjaci proglašeni su jednim od najljepših ambijenata u Crnoj Gori.

Džidžarin je jedan od najvećih, najlepših i najvrednijih maslinarskih kompleksa u Baru, do kojeg se može doći automobilom ili pešačenjem preko stare kaldrme koja vodi kroz maslinjake. Staza je pogodna za konje i magarce koji ovde služe za transport ubranog ploda maslina i prenos sredstava za agrotehničke mere. Društvo maslinara Bar označilo je ovaj kompleks kao ‘Maslinarske staze’, kojim turisti mogu obići ovo prirodno bogatstvo koje se nalazi na par stotina metara od zidina Starog grada. Spomenička i ambijentalna vrijednost Džidžarina, zajedno sa ostacima starog grada Bara, kamenim mostovima i mlinovima, jedna je od posebno interesantnih turističkih mikrocelina i vredan doprinos budućoj izletničkoj, turističkoj, pa i ekonomskoj valorizaciji istorijskog maslinjaka.

Tokom izgradnje maslinarskog puta u Džidžarinu, 2016. godine otkriveni su ostaci srednjovekovne crkve – kapele, sakriveni u gomili divljeg rastinja, zemlje i zaborava, za koju se misli da ja nastala u XIII veku i da je bila posvećena Svetom Urbanu.