Home Projekat "Zelena Srbija" U okviru projekta “Zelena Srbija” zasađene sadnice javora u Kraljevu

U okviru projekta “Zelena Srbija” zasađene sadnice javora u Kraljevu

489
0

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa gradom Кraljevom i kompanijom Color Media Communications, realizovao je akciju sadnje drveća u Кraljevu u okviru projekta „Zelena Srbija“. Ovom prilikom zasađene su sadnice gorskog javora i breze u naselju Beranovac u Кraljevu.

Cilj projekta „Zelena Srbija“ jeste zaštita životne sredine i podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje i pošumljavanje naše zemlje.

Projekat je do sada realizovan u saradnji sa brojnim ambasadama u Srbiji, a podršku akciji sadnje drveća u Кraljevu pružila je Ambasada Gruzije u Srbiji.

Sadnji drveća prisustvovali su gradonačelnik Кraljeva dr Predrag Terzić, šef Misije Ambasade Gruzije u Srbiji Ilija Кoberidze i zamenik direktora Direktorata za radijacionu i nuklearu sigurnost i bezbednost Srbije Branko Brajić.

Gradonačelnik Кraljeva, dr Predrag Terzić izjavio je da je zahvaljujući Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, šefu misije Gruzije u Srbiji i komunalnom preduzeći “Čistoća” iz Кraljeva, naselje Beranovac oplemenjen novim sadnicama.

“Sa šefom Misije Ambasade Gruzije razgovarali smo o našim turističkim potencijalima, našim manastirima, Žiči, Studenici, ali i srednjovekovnom gradu Magliču. U budućnosti planiramo da realizujemo nekoliko sastanaka u cilju ostvarivanja bolje privredne saradnje između Кraljeva i Gruzije. Grad Кraljevo je otvoren za sve ljude koji žele da sarađuju, koji žele da u oblasti privrede ostvaruju dobre rezultate i nadam se da ćemo u budućnosti imati još ovakvih dobrih i kvalitetnih akcija” istakao je Terzić.

Gruzija i Srbija imaju dosta sličnosti, od kojih je jedna od najvažnijih veza pravoslavna vera, ali i porodični odnosi, tradicija, hrana, stil i način života, istakao je Ilija Кoberidze šef misije Ambasade Gruzije u Srbiji.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam u ovod divnom gradu i što predstavljam zemlju Gruziju u ovom značajnom društvenom-odgovornom projektu. Sa gradonačelnikom Кraljeva razgovarali smo o budućoj saradnji između naše dve zemlje. Кada govorimo o zaštiti životne sredine Gruzija je zemlja u kojoj je četrdeset odsto teritorije pokriveno šuma, a od toga 98 procenata šuma priroda je sama napravila, dok je petina šumskog bogadstva pod zaštitom države” naveo je Кoberidze.

U ime Direktorata za radijacionu i nukelarnu sigurnost i bezbednost Srbije zamenik direktora Branko Brajić zahvalio se gradonačeniku i rukovodstvu grada Кraljeva što su prepoznali značaj kampanje “Zelena Srbija” koju Direktorat sprovodi već nekoliko godina za redom.

“U današnje vreme svi smo svedoci važnosti ozelenjavanja i očuvanja prirode, danas smo zasadili sadnice javora i breze da doprinesemo čistijem, lepšem i boljem vazduhu u našoj zemlji. Direktorat će u narednom periodu nastaviti ovu akciju i nadam se da ova sadnja predstavlja jedan simbličan, mali, ali važan, početni korak u ostvarivanju značajne saradnje između grada Кraljeva, odnosno Republike Srbije i Gruzije” istakao je Brajić.

U okviru projekta „Zelena Srbija“, koji se već treću godinu zaredom sprovodi, sadnja drveća se organizuje u 10 gradova i opština Srbije na godišnjem nivou. Grad Кraljevo je 25. opština po redu koja se priključila projektu.

Projekat su podržale kompanija Eurobank Direktna i Javno preduzeće „Vojvodinašume“.

Foto: Nikola Mladenović