Home Konferencije Book Talk 2017 – Goran Miletić: Deklaracija je odličan odgovor na političke...

Book Talk 2017 – Goran Miletić: Deklaracija je odličan odgovor na političke manipulacije jezikom

1036
0

Novi Sad će po treći put ugostiti najpriznatija imena iz sveta knjiženosti i izdvaštva na konferenciji “Book Talk 2017” koja će se održati 29. septembra u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom 14 panela, koji se održavaju paralelno u dva prostora, učesnici će govoriti o problemima izdavaštva danas, Deklaraciji o zajedničkom jeziku, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, kao i kreativnom pisanju u eri novih medija, pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jugoslovenskom književnom nasleđu, putopisnoj, skandinavskoj, erotskoj književnosti, domaćoj fantastici i drugim temama.

U panelu “Sarajevo, pola godine posle: Koji su dometi Deklaracije o zajedničkom jeziku” učestvovaće i Goran Miletić, direktor Civil Right Defenders za Evropu i aktivista, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Vi ste jedan od potpisnika Deklaracije o zajedničkom jeziku. Kako vidite ovu Deklaraciju i šta ona predstavlja za vas?

– Deklaraciju sam odmah potpisao. Sada vidim da me nema na listi potpisnika, pa sam to ponovo uradio (hvala što ste mi skrenuli pažnju). Mislim da je Deklaracija izuzetno dobro napisan, jasan i sažet dokument koji u sebi sadrži opis ”problema” i nudi jasna rešenja. Deklaracija je odličan odgovor na političke manipulacije jezikom koje su veoma popularne u nacionalističkim krugovima svih zemalja kojih se Deklaracija tiče. Deklaracija na pravi način uvažava različitosti, ali nudi model na koji bi te različitosti bile uvažene. Taj model jeste prihvatljiv za sve i nije nepoznat u svetu.

Da li vam je ponuđeno da potpišite Deklaraciju?

– Nije mi ponuđeno, sam sam je potpisao onda kada sam čuo za nju i pročitao je.

Kako vidite domete Deklaracije i može li ona nešto da promeni i ispuni svoje ciljeve?

– Nažalost, region se i dalje muči kada treba podržati neku važnu i dobro regionalnu inicijativu. Slično je sa inicijativnom za osnivanje REKOM-a (Regionalne komisije za istraživanje činjenica o ratnim zločinima i teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ). Iako građani i civilno društvo vide potrebu za ovakvim incijativama, nacionalistički krugovi će ih uvek opstruirati jer im ne odgovaraju rešenja koja onemogućavaju manipulaciju i dokazivanje navodne ugroženosti od strane drugih.

Kao i prethodne dve godine, i ove će Book Talk konferenciji prethoditi “Nedelja knjige” tokom koje će biti sprovedena akcija deljanja besplatnih knjiga u gradskom prevozu. Svi građani koje volonteri zateknu da čitaju knjige u gradskom prevozu dobijaće besplatne knjige na poklon.

Walk&Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održaće se takođe i ove godine. Učesnici konferencije su prošle godine imali priliku da se druže sa Isidorom Bjelicom, prošetaju gradom i uživaju uz kafu i kolače u gradskoj poslastičarnici. Posetioci mogu da pišu sa kim bi od učesnika konferencije voleli da se druže na mejl adresu walkandtalk@color.rs i tako saznaju i termin šetnje.

Ovogodišnjoj konferenciji prethodi izbor za „Sliku Novog Sada 2017.“. Novosadske javne ličnosti i čitaoci portala NShronika mogu da glasaju za najlepšu sliku, a proglašenje pobedničke slike biće održano na samoj konferenciji. Kriterijum je bio da se slika nalazi u stalnoj postavci nekog od novosadskih muzeja ili galerija ili da je na njoj novosadski motiv. Sledeće godine “Book Talk” pokrenuće akciju – “Novi Sad čita jednu knjigu”.

Tradicionalno, kotizacije za studente književnosti su besplatne. Prijavu i kopiju važećeg indeksa potrebno je poslati na mejl adresu jelena.jahura@color.rs.

Svi zainteresovani mogu da kupe kotizacije putem Gigstix mreže – info na ovom linku ili putem zvaničnog sajta www.color.rs/booktalk2017

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a prijatelj konferencije je Erste banka.