Home Konferencije Book Talk 2018 – Više od slike: „Srpska narodna skupština 1. maja...

Book Talk 2018 – Više od slike: „Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine” Pavla Simića

743
0

Regionalna književna konferencija “Book Talk” – 28. septembra ove godine će po četvrti put u Novom Sadu okupiti najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu!

Od 2015. godine u Novom Sadu se održava regionalna književna konferencija “Book Talk” posvećena najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima, poznatim ličnostima i umetnicima iz celog regiona.

Tema ovogodišnje konferencije su “Godine raspleta– jubileji globalnih, regionalnih i nacionalnih događaja koji su značajno uticali na naše živote – samim tim i na književnu scenu i izdavštvo

Prezentaciju pod nazivom “Više od slike: „Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine” Pavla Simića” održaće dr Snežana Mišić, autor izložbe, u prostoru Galerije Matice srpske.

Tri značajna jubileja: 100-godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, 170-godišnjica održavanja Majske skupštine u Sremskim Karlovcima i 200-godišnjica rođenja slikara Pavla Simića (Novi Sad, 1818‒1876) preplela su se u slici Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine Pavla Simića. Popularno nazvana Majska skupština 1848, jedno je od onih umetničkih dela koje svojom temom, idejnom osnovom, okolnostima u kojima je nastalo i specifičnim „životnim” putem pobuđuje pažnju kako stručne, tako i šire javnosti. Izuzetno značajna s istorijskog i kulturno-umetničkog aspekta – predstavlja vizuelni dokument najznačajnijeg političkog događaja XIX veka u životu srpskog naroda u Austrijskom carstvu: trenutak proglašenja Srpske Vojvodovine – od trenutka kada je stigla u kolekciju Galerije Matice srpske 1976. godine, upravo na 100-godišnjicu smrti slikara Pavla Simića, zauzima istaknuto mesto u stalnoj postavci srpske umetnosti XIX veka.
Priča o Majskoj skupštini 1848 jeste priča o kontinuitetu srpske nacionalne ideje i borbi srpskog naroda u Austrijskom carstvu za ostvarenje nacionalnih i građanskih prava i sloboda“, navodi dr Snežana Mišić.

Konferencija “Book Talk” okuplja nekoliko stotina ljubitelja književnosti, a specifična je i po mestu održavanja odnosno po prelepim ambijentima Galerije Matice srpske i Spomen- zbirke Pavla Beljanskog. Od ove godine konferencija će se održavati i na trećoj lokaciji odnosno u Galeriji likovne umetnosti – poklon zbirka Rajka Mamuzića.

U sklopu programa konferencije “Book Talk 2018” planiran je i tradicionalni propratni program kao što je “Nedelja knjige” u autobusima GSP-a, književni matinei u novosadskim gimnazijama, turistička tura o znamenitim novosadskim piscima i šetnje čitaoca sa omiljenim piscem kroz Novi Sad (“Walk & Talk”).

Ove godine će biti organizovan i izbor – “Novi Sad čita jednu knjigu” u kojem će javne ličnosti i čitaoci portala www.nshronika.rs glasati za najbolje prozno književno delo čija se radnja dešava u Novom Sadu.

Sve detalje vezane za program konferencije ove i proteklih godina možete pogledati ovde:

http://www.color.rs/booktalk2018