Home Konferencije Book Talk 2019: Pogledajte šta je za srpske pisce danas “najskuplja srpska...

Book Talk 2019: Pogledajte šta je za srpske pisce danas “najskuplja srpska reč”!

749
0

Peta regionalna književna konferencija Book Talk završena je u petak, 27. septembra, u Novom Sadu.

Održano je 12 panela i pet predavanja, a nakon konferencije organizovana je večera posvećena Drašku Ređepu.

Abdulah Sidran, Ante Tomić, Rajko Grlić, Aleksandar Gatalica, Muharem Bazdulj, Teofil Pančić, Rumena Bužarovska, Marko Šelić, Duško Ljuština, Zoran Hamović, Dejan Papić, Mirjana Đurđević, Zoran Kolundžija, Ivan Medenica, Jelena Bačić Alimpić, Nenad Stefanović, Mirana Likar Bajželj, Vesna Dedić, Suzana Zlazanović, Vlaho Bogišić, Dejan Ristić, Ljiljana Habjanović Đurović, Branko Rosić – samo su neka od imena sa regionalne književne i izdavačke scene koja su danas u Novom Sadu na #BookTalk2019.

Panel br. 1
“630 godina od Kosovskog boja, 30 godina od Gazimestana: Šta je danas najskuplja srpska reč”

Moderator: Gordana Nonin, Novi Sad
Dejan Ristić, Beograd
Zoran Kolundžija, Novi Sad
Nebojša Kuzmanović, Novi Sad
Đorđe Randelj, Novi Sad

U toku prvog panela, zajednički zaključak, za početak, bio je da se Kosovski boj i njegovo slavljenje zasniva, pretežno, na mitovima, a manje na činjenicama.

Ono što je interesantno, a za šta velika većina nije čula, je da se Vidovdan prvi put slavi kao praznik tek 1892. godine.

– Mi istoričari se ograđujemo, čekamo da prođe određena vremesnka distanca i da skupimo određenu građu – rekao je Dejan Ristić u vezi sa govorom na Gazimestanu.

Ranije u intervjuu pred konferenciju, Dejan Ristić dotakao se upravo teme panela obajsnivši da je ugla naučne istoriografije ,,najskuplja” reč – istina.

Dakle, istina ili Kosovo? Pogledajte u prilogu ispod.