Home Vesti Otvorena izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” u Novom Pazaru

Otvorena izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” u Novom Pazaru

1105
0

Peto otvaranje izložbe „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“ održalo se 3. oktobra, na gradskom šetalištu u Novom Pazaru.

Ovom prilikom, prisutnima se obratila predsednica Skuštine Grada Novog Pazara, Ifeta Radončić.

Događaju je prisustvovala i Lejla Delić, direktorka Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba “Tahir Taša Delić” u Novom Pazaru.

Organizatori su zajedno sa predsednicom Skupštine Grada Novog Pazara, posetili prostorije ustanove i štićenike Udruženja gde se na evidenciji pomoći nalazi 975 osoba. Na teritoriji grada Novog Pazara i u širem regionu ne postoje relevantne ustanove socijalne zaštite koje bi im pružile odgovarajuću pomoć, te su ova lica i njihove porodice prepuštene same sebi.

Udruženje za pomoć MNRO od 1999. godine realizuje projekat „Otvorena vrata za decu i roditelje“ sa ciljem da pomogne i edukuje ove osobe, roditelje, njihove porodice i lokalnu zajednicu.

Predviđene aktivnosti realizovane su u nekoliko grupa:

– Radionica za decu do 5 godina; Radionica za decu sa autizmom; Radionica od 5 do 10 godina; Radionica od 10 do 18 godina; Pripremna radionica za radno osposobljavanje; Radionica za radno osposobljavanje; Radionica za početno pisanje; Radionica za kompjutere; Logopedska radionica; Fizioterapeutska radionica; Radionica psihosocijalne podrške za roditelje; Muzička radionica; Biblioteka igračaka; Razgovor o lepom ponašanju; Slobodne aktivnosti i Očigledne aktivnosti.

Projekat “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” sprovodi kompanija Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, Apatinskom pivarom i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta.

Novi Pazar je peti grad u kom izložba gostuje, a podsećamo da je prvo svečano otvaranje izložbe održano 4. jula u Novom Sadu, čijoj važnosti je doprineo i ministar Zoran Đorđević. Ministar je prilikom otvaranja najavio da će izložba tokom tekuće godine gostovati u čak šest gradova širom Srbije.

Tokom najavljenih gostovanja, posetioci će biti u prilici da se informišu o životnim pričama ovih osoba. Tim povodom organizovana je i serija tribina posvećena osobama sa invaliditetom koje su uvrštene u projekat, kako bi se predstavile priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta, među kojima su Nik Vujičić, Stiven Hoking, Frida Kalo, Rej Čarls, Frenklin Delano Ruzvelt i mnogi drugi.