Home Festivali Danubius Food Planet: Danas program u Galeriji Matice srpske i predstavljanje Izraela

Danubius Food Planet: Danas program u Galeriji Matice srpske i predstavljanje Izraela

993
0

Drugi po redu Festival nacionalnih kuhinja “Danubius Food Planet” počeo je 11. maja na Trgu slobode u Novom Sadu i sve do 3. juna posetiocima će se predstaviti 23 zemlje.

Juče nam se predstavila Makedonija. Makedonske specijalitete pripremili su studenti Prirodno matematičkog fakulteta sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Na Trgu je nastupio ženski hor KUD “Sonja Marinković” koji je izveo tradicionalne makedonske pesme.

Danas od 17h u Galeriji Matice sprske održaće se program “Koje delo čuva hranu na slikarskom astalu?”.

Učesnici programa imaće jedinstvenu priliku da se na zabavan način upoznaju sa delima stalne postavke Galerije Matice srpske, koja prikazuju likovni razvoj srpske umetnosti od XVI do XX veka. Slikari poput Katarine Ivanović, Save Šumanovića, Milana Konjovića i brojnih drugih, su na pojedinim delima prikazivali različite motive hrane slikajući mrtve prirode. Uz pomoć detalja slika posetioci Galerije Matice srpske krenuće u malu avanturu i otkriti koja „dela čuvaju hranu na slikarskom astalu”. Najbrže učesnike očekuje poklon iznenađenja. Učešće je besplatno!

Od 18h na Trgu slobode predstaviće nam se Izrael. Prisutnima će se obratiti NJ.E. Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela.

Probaćemo izraelske specijalitete i uživati u nastupu plesne grupe Mayaan iz Novog Sada.

Dobrodošli na Trg slobode i “Danubius Food Planet”.

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius, proslaviće će značajan jubilej, 100 godina postojanja, sa svim posetiocima. Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Od 11. maja do 3. juna u okviru “Danubius Food Planeta” predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta. Njihove ekselencije, ambasadori iz 23 zemlje sveta i njihovi cenjeni kuvari pripremaće svoja tradicionalna jela u Gorenje kuhinji koristeći i njihova posuđa. Ovogodišnji izbor pao je na kuhinju Selena koja osvoja elegancijom, kvalitetom i modernim dizajnom, a ukoliko vam se dopada ova kuhinja ili uživate u opremanju svog doma obavezno posetite i Gorenje Studio na Bulevaru Vojvode Stepe 38 ili preostalih 15 raspoloživih lokacija širom Srbije.

Kuvarima ambasada pomažu studenti Prirodno matematičkog fakulteta sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura “stare novosadske kafane”, Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

“Danubius Food Planet” organizuju Color Media Communications, Ninamedia, Subsidium i HBO Color Media Events, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: Danubius, Gorenje i Heineken Srbija.