Home Festivali #FoodPlanet2020 – Indija predstavila kulturu i nacionalnu kuhinju

#FoodPlanet2020 – Indija predstavila kulturu i nacionalnu kuhinju

779
0

Četvrti po redu festival nacionalnih kuhinja „Food Planet“, kојi оrgаnizuјe Udruženje građana “Srcem za sve”, u saradnji sa kоmpаniјama “Color Media Communications”  i  “Ninamedia”, a uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za privredu, otvoren je 10. oktobra na platou isped Sportsko-poslovnog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Juče se na festivalu predstavila Indija, a posetiocima se obratio ambasador Indije u Srbiji, Njegova ekselencija Subrata Batačardži koji je prisutnima pokušao da približi kulturu i tradiciju svoje zemlje.

Indija je jedna od najmnogoljudnijih i, po mnogo čemu, najmoćnijih zemalja sveta u kojoj se snimi više od 1.000 filmova godišnje. Sedma najveća zemlja na svetu po broju stanovnika i jedna od najdrevnijih civilizacija, zemlja bengalskog tigra i zemlja sa pet godišnjih doba, poznata je i po tome što iz nje potiče čak 70 odsto svih začina koje koristimo.

Za razliku od Srbije, gde se u velikoj količini konzumira meso svih vrsta, u Indiji se pojede najmanja količina mesa po glavi stanovnika. Ovom prilikom, posetioci su degustirali specijalitete indijske kuhinje, a program je bio upriličen tonovima i ritmovima indijske muzike i izvedbom tradicionalnog indijskog plesa.

Sve do 20. oktobra, tokom 10 dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se 20 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Na platou će se nalaziti i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima će se vršiti prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.