Home Vesti Knjiga “Izgubljeni u ravnici” promovisana u Sremskoj Mitrovici

Knjiga “Izgubljeni u ravnici” promovisana u Sremskoj Mitrovici

1529
0

U četvrtak, 19. aprila u Čitaonici Biblioteke “Gligorije Vozarović” u Sremskoj Mitrovici održana je još jedna u nizu promocija knjige “Izgubljeni u ravnici” Žikice Miloševića.

Na promociji su učestvovali: Robert Čoban, Predsednik CPG, kao moderator, Žikica Milošević, autor, Vladislav Varga – grkokatolički sveštenik i paroh iz S. Mitrovice, Miljan Garčević – istoričar, Svetlana Sabo – direktorica TO SM kao i Igor Šćurk – Ukrajinac iz Mitrovice koji se pojavljuje u knjizi.

Tu je i priča Vladimira Manjka koji je predstavnik Rusina, puno priča sam zasnivao na Mitrovici jer mi je to bilo najbliže i najbolje sam poznavao, tako da su neke priče o Česima i Poljacima ili o Nemcima zasnovane na mitrovačkim pričama. Vojvodina je bila kao Nebraska ili Australija, kolonija koju je trebalo naseljavati”, rekao je Milošević.

Od lokalnog grkokatoličkog paroha Vladislava Varge čuli smo i javnosti gotovo nepoznatu i sa knjigom nevezanu priču o ženskom manastiru Sv. Petke kod Paraćina u kojem monahinje SPC brinu od preko 90 devojčica sa posebnim potrebama. Igor Šćurk je naglasio da su njegovi preci došli iz zapadne Ukrajine prvo u okolinu Prnjavora u Bosnu, a 60-ih i 70-ih godina u Srem. Istoričar Garčević je rekao da “oni i jesu došli ovde u potrazi za boljim životom i oni su lutali, nisu znali gde će se zaistaviti kao semenke na vetru su rasejani i primali se i izrastali. Primala ih je ravnica ali ih je i oduzimala i zakopavala, neko je dalje otišao, a neko je ovde našao svoj mir”.