Home Vesti Šaul Ladani održao predavanje na FPN-u: U mom životu nije bilo nijednog...

Šaul Ladani održao predavanje na FPN-u: U mom životu nije bilo nijednog dosadnog trenutka

136
0

Čuveni izraelski atletičar Šaul Ladani, rođeni Beograđanin, gostovao je na Fakultetu političkih nauka i studentima održao predavanje o preživljavanju Holokausta i teškim životnim trenucima, boravka u logoru, emigriranja u Izrael, pa sve do sportskih uspeha.

Učesnik Olimpijskih igara u Meksiku i Minhenu ispričao je, između ostalog, kako je preživeo bombardovanje Jugoslavije 1941. godine i logor Bergen-Belsen u kojem je proveo šest meseci 1944. godine i spasao se u “Kastnerovom vozu”.

Hvala najlepše što ste me pozvali. Ispričaću vam pojedine opasne detalje iz moga života. Rođen sam u Beogradu 1936. godine i pamtim bombardovanje Jugoslavije 6. aprila 1941. kada sam sa porodicom živeo na Senjaku u modernoj vili. Pamtim veliku buku, šok koji sam preživeo i momenat kada me je baka zaštitila. Posle smo išli u Mađarsku, a zatim u Izrael – obratio se Ladani studentima.

U Mađarskoj se zajedno sa porodicom krio u manastiru, ali je ipak uhvaćen i poslat u logor, gde je spašen zahvaljujući otkupu koji su platili američki Jevreji.

Dok smo bili u Mađarskoj kao dete sam se svakog dana plašio da nas ne uhvate, a posle toga se nikada više nisam ničega plašio u životu. Imao sam osam godina kada smo uhvaćeni, a spašeni smo kada smo već ušli u gasnu komoru. Bog je bio darežljiv prema nama – prisetio se Ladani.

Najveći deo porodice mu je stradao u logoru, u Beograd su se vratili 1945. a tri godine kasnije otišli su u Izrael.

U Izraelu je počeo da se bavi sportom, ali život nije mogao bez drame, posebno na Olimpiojskim igrama u Minhenu kada je bio deo tima koji su napali palestinski teroristi i preživeo je jer je skočio kroz prozor.

U mom životu nije bilo nijednog dosadnog trenutka – uz osmeh je rekao 82-godišnji Ladani, koji svakog dana prepešači najmanje 11 kilometara, svaki svoj rođendan obeleži šetnjom onoliko kilometara koliko puni godina.

Studentima i gostima FPN-a su se pre Ladanijevog predavanja obratili dekan FPN-a prof. dr Dragan Simić, koji se zahvalio Robertu Čobanu i izraelskoj ambasadi na inicijativi i ideji da Ladani svoju životnu priču ispriča upravo na ovom fakultetu, a Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe i Dženi Sadov, zamenica ambasadorke Izraela, podelili su sa prisutnima kako je došlo do ideje da Ladani posle 70 godina poseti rodni Beograd.

Ladani će učestvovati u polumaratonskoj trci u Beogradu, s tim da neće trčati, nego “odšetati”.

Ladani je svetski šampion u disciplini ultra dugo hodanje na 100 kilometara i svetski rekorder u brzom hodanju na 50 kilometara.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here