Home Konferencije Konferencija “Ljudska prava u digitalnom dobu”: Čomić – Postoji granica ljudskih prava...

Konferencija “Ljudska prava u digitalnom dobu”: Čomić – Postoji granica ljudskih prava koja se ne sme preći na internetu

1202
0

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Color Media Communications organizovalo je danas hibridnu konferenciju u Palati Srbije na temu Ljudska prava u digitalnom dobu.

Konferenciju je pored publike u prostoru pratila i šira javnost na YouTube kanalu Color Media Communications.

Na početku je organizator konferencije Robert Čoban istakao da je ova tema veoma važna i da je u poslednjih godinu dana postala mnogo vidljivija, te da na nju treba još više ukazivati i o ovoj temi razgovarati. “Zato smo se danas ovde i okupili kako bi i organi državne vlasti, predstavnici diplomatskog kora, mediji, aktivisti i svi zainteresovani podigli svoj glas i otvorili mnoga pitanja koje zaštita ljudskih prava nosi sa sobom” – poručio je Čoban.

Konferenciju je otvorila Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, rečima da ljudska prava u realnom životu imaju pravosuđe, medije i institucije koji se brinu o ljudskim pravima. Kada ste pristupili internetu ta prava branite sami.

“Jedan od ishoda ove konferencije je šta mi možemo u realnom svetu da uradimo na internetu u bici za digitalni prostor kako bismo dokazali svima koji smatraju da internet postoji da bi oni organizovali rulju koja će progoniti neke ljude zbog njihovog svojstva ili za kampanje za širenje lažnih vesti da postoji granica ljudskih prava koja se ne sme preći samo zato što je neko korisnik interneta” – zaključila je Čomić.

“Mir ne može opstati ukoliko se ne održava i u njega se mora ulagati svaki dan što je i jedan od ciljeva Ujedinjenih nacija” – istakla je  Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji.

“Razvoj digitalnih tehnologija se pokazao kao globalni problem koji ugrožava ljudska prava. Ne možemo ignorisati tamnu stranu koja uzima sve veći mah. Već sada znamo da će tenzije i konflikti, kao što je već i sada slučaj, biti rezultat aktivnosti u onlajn sferi, pre svega zbog širenja dezinformacija, govora mržnje i pretnji” – navela je Žakob.

“U nedostatku globalne regulacije digitalnog sveta, većina kompanija ima svoj sistem samoregulacije i donose individualne odluke o najbitnijim pitanjima, kao što su stepen zaštite podataka dostupnih onlajn, širenje dezinformacija i govora mržnje što kao rezultat ima da se mnogo više pažnje posvećuje pronalasku načina da se postave norme i pravila koja će ograničavati njihovo delovanje” – dodala je Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

“Digitalne tehnologije imaju veliki potencijal da promovišu i zaštite poštovanje ljudskih prava, demokratiju i vladavinu prava” –  rekla je Nj. E. Annika Ben David, ambasadorka Švedske u Beogradu.

“Švedska je postavila zaštitu i promociju demokratije kao glavni cilj naše spoljne politike. To je naš odgovor na porast zloupotrebe digitalnih tehnologija. Podržavamo nevladine organizacije, branioce ljudskih prava, aktiviste i medijske aktere koji su ključni akteri u očuvanju demokratije” – navela je Ben David.

“Moderne tehnologije stvaraju nove izazove za ono što zovemo univerzalnim ljudskim pravima” – rekla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

“Mi kao institucija za zaštitu ravnopravnosti, a generalno i Republika Srbija u celini, pratimo, ponegde i prednjačimo u pogledu funkcionisanja mehanizama zaštite kada se zahtevaju vrlo ozbiljne kompetencije i znanja da biste mogli da odgovorite ovako velikom izazovu” – istakla je Janković.

Portugal vrlo inovativno pristupa borbi za ljudska prava i jačanju demokratije i drago nam je da imamo prilike podeliti naše dobre prakse na ovakvim konferencijama rekla je Nj.E. Maria Virgínia Mendes Da Silva Pina, ambasadorka Portugalije u Srbiji.

“Lisabonska deklaracija Digitalna demokratija sa svrhom je portugalska inicijativa tokom predsedavanja Evropskom unijom koji definiše novu paradigmu digitalne tranzicije. Navodi se potreba da se unapredi evropski način poslovanja, koji će pratiti razvoj digitalnih tehnologija a istovremeno poštovati etičke principe i poštovanje ljudskih prava” – navela je Da Silva Pina.

U prvom panelu “The Dark Side of the Moon – Sjaj i beda uticaja na društvenim mrežama” govorili su: Nina Mitić, pomoćnica ministarke, Sektor za antidiskriminacionu politiku i rodnu ravnopravnost ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Emina Beković, Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija , Jelena Radović, sociološkinja i marketing ekspert, Dragan Tanasković, ekspert za bezbednost informacionih tehnologija i prof. dr Goran Kunjadić, specijalista za sajber bezbednost. Panel je moderirala Katarina Jonev, stručnjak za sajber bezbednost.

“Zakon o rodnoj ravnopravnosti i izmene i dopune Zakona o diskriminaciji sem osnovnih definicija koje se tiču diskriminacije i unapređenja ljudskih prava, sadrže i dva nova pojma, rodno i polno uznemiravanje što je izuzetno važno jer statistički gledano žene i devojčice su ugroženije na internetu nego muškarci i dečaci i jako je važno zaštititi žene i devojčice posebno kada su nasilje i negativni komentari usmereni na fizička svojstva. Takođe su u Zakonu i mere protiv seksualnog uznemiravanja, raznih oblika diskriminacije i sve se to tiče i digitalnog nasilja” – istakla je Mitić.

“Jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi primanjem prijava digitalnog nasilja i prosleđivanjem tih prijava pre svega ministarstvu unutrašnjih poslova, konkretno odeljenju za visokotehnološki kriminal. Povezani smo i sa tužilaštvom, takođe odeljenje za visokotehnološki kriminal. Povezani smo sa svim centrima za socijalni rad i domovima zdravlja u Srbiji i naravno i sa ministarstvom prosvete. Nas može da pozove i roditelj i nastavnik i građanin i naravno deca da se posavetuju, dobiju informaciju ili prijave slučaj. Mi u zavisnosti o čemu se radi direktno prosleđujemo ovim institucijama” – objasnila je Beković.

Od #metoo do #nisamprijavila: Novi mediji kao saveznici ranjivih društvenih grupa je naš drugi panel u kome su govorili: Milan Antonijević, pravnik i aktivista za ljudska prava, Dejana Stošić, aktivistkinja, edukatorka i autorka haštaga #NisamPrijavila, Nataša Tasić Knežević, profesorka solo pevanja i solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta, Branislava Antović Aleksić, novinarka i urednica portala Brana’s Divine World i Marina Fratucan, urednica i voditeljka emisije „Crvena linija“, N1. Moderirala je Aneta Goranović, direktorka marketinga, Danas-a.

Panelisti su vrlo odlučno stali u odbranu svojih prava i istakli da teška pitanja se moraju otvarati i da sve kreće od nas, od običnih ljudi, jer nažalost ne uživaju svi prava koja su im zagarantovana i moramo se svi zajedno boriti i izboriti da svi, a posebno generacije koje tek postaju aktivne na internetu mogu da prepoznaju svako opasno delovanje i pravovremeno odreaguju a da će celo društvo pružiti beskopromisnu podršku.

Snimak konferencije možete pogledati u nastavku:

Foto: Goran Zlatković