Home Konferencije Marina Stefanović, Mima’s Sit&Fit: Ketering je za mene jedna vrsta umetnosti

Marina Stefanović, Mima’s Sit&Fit: Ketering je za mene jedna vrsta umetnosti

5054
0

Najveća regionalna konferencija o hrani i vinu “Moja kravica Food Talk” ove godine održava se po peti, jubilarni put, a gastronomski stručnjaci okupiće se 9. juna u Restoranu Beskraj (bivša Barutana) u Petrovaradinu, Novi Sad.

Moja Kravica Food Talk 2017.” okuplja stručnjake, proizvođače, kompanije, medije i poznate ličnosti koji će pričati o aktuelnim temama iz sveta gastronomije i vina.

Konferenciju će otvoriti Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Tokom tri panela, različitih prezentacija i case study-ja, učesnici će govoriti o tome kako kroz hranu promovišemo kulturu, keteringu, zaštiti potrošača, a poznate ličnosti će učestvovati i u VIP kvizu znanja o hrani, vinu i kuvanju.

U panelu “Ketering za zdravlje – Catering for Health” učestvovaće i Marina Stefanović, Restoran “Mima’s Sit&Fit”, Novi Sad, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Za ketering se često vezuju visoko kalorični zalogaji. Da li to uvek mora biti slučaj?

– Ketering je za mene jedna vrsta umetnosti. Deo kulinarstva koji najviše volim, od koga je u mom slučaju sve počelo. Jedna igra ukusa, dizajna i boja pa samim tim ga ne treba vezivati samo za visoko kaloričnu hranu jer nam pruža mnoštvo mogućnosti da napravimo ukusnu rapsodiju kako zdravih i fit tako i onih visoko kaloričnih zalogajčića.

Već dve godine gosti vašeg restorana su “siti i fit”. Da li su Novosađani zainteresovani za ovakav koncept restorana?

– Na iznaneđenje mnogih, ali ne i moje – Novosađani zaista jesu fit. Kompletno se menja svest kako o ishrani tako i o stilu života koji sada sve više podrazumeva i bavljenje fizičkom aktivnođću što dokazuje i otvaranje velikog broja fitness centara, studija za jogu i pilates, pa čak i besplatnih treninga na otvorenom ili u sklopu fakulteta za Fizičku kulturu. Grad Novi Sad se promocijom pijaca, našeg nacionalnog parka Fruške Gore i sređivanjem dečijih i sportskih igrališta, pa i Keja, pobrinuo za to da zdrava ishrana i bavljenje sportom više nisu stvar prestiža, trenda i luksuza već nešto što je apsolutno dostupno svima. Mala fit gastro oaza je odmah po otvaranju postala jedan od dokaza tog koliko su se Novosađani zaista zasitili teške ‘rane i koliko su željni da pojedu nešto što je u isto vreme zdravo, ukusno ali i sito, i ja sam ponosna na njih.

Koji vaš specijalitet vi najviše volite da jedete, a koji vaši gosti?

– Ja sam definitivno pobornik zdravog ali i obilnog doručka, te su moj favorit definitivno jaja. Često ih zovem, a tako piše i u jelovniku, jajaaaaa na 100 načina … bilo da li je u pitanju proteinski omlet od belanaca sa španatom, jaja na oko sa grilovanim povrćem i svežim začinskim biljem koja služimo u tiganju ili nešto jača verzija omleta sa biftekom za sportiste – ona su definitivno moj favorit i trudim se da ih pripremam na što maštovitije načine u zavisnosti od godišnjeg doba i onog što nam priroda nudi. Pored jaja, tu je i proizvod na koji sam posebno ponosna, a to je proteinska pločica, namenjena sportistima ili osobama koje su izložene visokom fizičkom ili umnom naporu. Može da bude zamena za obrok, ali i visoko proteinska užina sastavljena od pažljivo biranih namirnica neophodnih za zdrav rad organizma, pre svega hormonalni balans i zdrav kardiovaskularni sistem . Što se gostiju tiče, najomiljeniji im je dnevni meni koji je svaki dan drugačiji, menja se kompletno na nedeljnom nivou, a u sebi sadrži čorbu ili potaž od povrća ( bez dodataka, skroba, krompira, gustina … ) , glavno jelo – uglavnom kombinacija mesa i povrća, prilog ali u vidu nekog zdravog vojvođanskog čušpajza, pirea od povrća ili žitarica i salatu, začinjenu naravno sa hladno cedjenim uljima i dresinzima koje sami pripremamo. Interesantno je da od slatkiša najviše vole naš integralni sutlijaš (sa prelivom od malina i crne čokolade) a da se od napitaka, uprkos tome što imamo i razne vrste napitaka – najčešće opredeljuju za vodu ili limunadu.

Kako ste došli na ideju da otvorite ovaj tip restorana?

– Kao rekreativni sportista, student Fakulteta za sport, a sa druge strane u tom periodu zaposlena žena, domaćica, majka devojčice školskog uzrasta, veliki gurman sa klasičnim kuk-struk-zadnjica ženskim problemčićima, ali i hroničnom bolešću 21. veka – nedostatkom slobodnog vremena, uvidela sam da zaista postoji potreba za otvaranjem nekog mesta gde se može spojiti taj ‘’fit & sit’’ koncept gde ne mora značiti da ukoliko vodite računa o tome šta jedete morate potrošiti puno vremena ili novca, a na posletku ostati i gladni. Nakon dve godine, vrlo predanog rada i entuzijazma ispostavilo se da sam bila upravu. Sada je problem samo prostora, koji postaje isuviše mali za naše fit Novosađane te je ketering, kao moja prva ljubav pao u senku redovnog posla kog, hvala Bogu ima sve više. Nakon svega, mogu samo reći da sam jedna vrlo sretna i ispunjena osoba kako poslom kojim se bavim tako i feedback-om koji svakodnevno dobijam od svojih zadovoljnih sugrađana i ostalih gostiju.

U ovogodišnjoj Experience zoni pod platanima pod nazivom “DISCOVER THE FUTURE OF TASTE” probaćemo domaće specijalitete, ali i hranu iz svih delova sveta, prisustvovati likovnoj koloniji na travi, a za kraj programa uživati u nastupu benda DRUM N ZEZ.

Konferansije ovogodišnjeg “Moja kravica Food Talk-a” biće Rada Đurić, novinarka i TV lice.

Kompletan program i način prijave za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalk2017/

Konferenciju u organzaciji Color Media Communications i HBO Color Media Events su podržali Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Udruženje za razvoj ruralnog i eko turizma Bač u srcu Bačke

FT2017-insta-i-FB-post