Home Vesti Na festivalu “Božićna čarolija” svečano obeležena Hanuka – praznik svetlosti

Na festivalu “Božićna čarolija” svečano obeležena Hanuka – praznik svetlosti

475
0

Kao i prethodnih godina u sklopu festivala Božićna Čarolija obeležavamo Hanuka, praznik svetlosti. Na platou pored “Raspevane jelke”, tradicionalno je postavljen Hanukija osmokraki svećnjak čije se sveće pale tokom osmodnevnog praznika Hanuke.

Hanuka predstavlja praznik svetlosti i seća na čudo iz 164. godine p.n.e. prilikom koga je svetlost sveća u jerusalimskom Hramu gorela osam puta duže nego što je to bilo moguće onda kada je to bilo najpotrebnije. Za vreme Hanuke, koja najčešće pada tokom decembra, u to ime svake večeri se pali po jedna sveća više.

NJ.E. gospodin Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji, upalio je petu lampicu na svećnjaku i pozdravio posetioce festivala. Tim povodom ambasador je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je, kao i prethodnih godina, imao mogućnost da u Novom Sadu upali svetiljku na Hanukiji i podsetio da je praznik Hanuka više od čuda, jer svako od nas je malo čudo i zajedno možemo pobediti tamu. Ambasador je svim prisutnim posetiocima čestitao Hanuku, kao i božićne i novogodišnje praznike.

Prisutnima se obratio i Mirko Štark, ispred Jevrejske opštine grada Novog Sada. U nastavku programa uživali smo u sjajnom nastupu hora “Hašira”.

U nastavku programa uživali smo u sjajnom nastupu hora “Hašira”.