Home Vesti “Najlepša bašta Novog Sada“: Čivin čarobni vrt u Ledincima

“Najlepša bašta Novog Sada“: Čivin čarobni vrt u Ledincima

689
0

Akcija “NAJLEPŠA BAŠTA NOVOG SADA“ nastavlja se i ovog proleća u Novom Sadu.

Dnevni list “Dnevnik”, Novosadska televizija i kompanija Color Media Communications četvrtu godinu zaredom organizuju akciju “NAJLEPŠA BAŠTA NOVOG SADA”, u saradnji sa Francuskim institutom u Novom Sadu.

Na naše veliko zadovoljstvo akcija je zaživela i postala tradicija u našem gradu.

Legenda kaže da je Srem raj na zemlji po božijoj volji i zasluzi marljivih ljudi. Baš tamo, u Ledincima, u Dunavskoj ulici, gde Fruška gora ljubi Dunav, a vinogradi prkose asfaltu, nalazi se čarobni Čivin vrt stare ledinačke porodice Vojnović, koja neguje porodičnu tradiciju još od dolaska na padine plodne vojvođanske planine, Alma mons. Kao porodične relikvije, brižno čuvaju i samo retkim gostima pokazuju grb i zastavu Vojnovića.

Na prostoru od oko dva hektara, pored puta za Beočin nalazi se imanje Vojnovića, koje pažljivoneguju Mila i Đorđe, precizno raspoređujući sadržaj svakog njegovog dela. Pored puta je stara porodična kuća, u kojoj je kad god, dok je kamenolom radio punom parom, bila kafana. Danas tu živi sin sa porodicom. Odmah iza kuće počinje Čivin čarobni vrt. U njemu su Mila i Đorđe podigli bajkovitu brvnaru sa saletlom i okružili je cvećemj, zelenilom i ljubavlju.

Đorđevi roditelji su im ostavili u amanet gajenje cveća, urednu baštu i spravljanje rakije i vina iz sopstvenog vinograda i voćnjaka, koje su oni sa puno poštovanja i ljubavi nastavili.

Čivin čarobni vrt ima tri dimenzije, gajenje cveća odabranog po pesebnoj proceduri da bi se uklopilo u ovaj ambijent, proizvodnja vina i rakije za porodične potrebe i možda onu najvažniju eko umetničke radionice.

Ovaj nesvakidašnji vrt je utočište i pribežište Čivinih prijatelja od životnih problema i sivila svakodnevice.

Đorđe i Mila, pored skladnog zajedničkog života preko trideset godina, imaju i poptuno usklađena interesovanja, a to su putovanja i ljubav prema svemu lepom, posebno umetnošću.

U kutku za spisateljsko stvaralaštvo nastao je Milin roman „Jesen u firangama zaboravljenog pendžera“, pesme „Plave slutnje“, a u nastajanju je i drugi roman. Đorđe je ovde naslikao brojne slike posebnom tehnikom od ljusaka jaja, po kojem je poznat širom Srbije.

Pod saletlom koju je Mića izgradio, održane su brojne književne večeri, uz učešće eminetnih umetnika, među kojima su bili Lidija Stevanović, prvakinja drame i pisac Rale Damjanović, recitujući najlepšu ljubavnu poeziju. Mila ovde drži svoje solističke koncerte na harmonici, a na kraju joj se pesmom pridruže svi slušaoci.

U uređenju vrta pridružio im se i njihov prijatelj Mića Palzanović, svestrani stvaralac predivnih građevina od drveta i umetničkih dela od prirodnih materijala, drveta i metala.

Iza vrta je najurednija bašta, voćnjak i vinograd na ovim prostorima, koje Đorđe svakodnevno besprekorno održava. Povrće je prilog njegovom čuvenom sremskom ćevapu koji se priprema na roštilju koji je svojevrsno umetničko delo.

Voće i grožđe prvo prođu kroz pecaru koja se takođe uklopila u ovaj ambijent i koju su Mila i Đorđe sa velikom pažnjom uredili u etno stilu, uglavnom od predmeta iz porodičnog nasleđa. Gotovi proizvodi destilata rakije i vina završe u porodičnom podrumu ispod kuće, sređenom po svim vinarskim pravilima.

Pored domaćeg pića, ovde se pripremaju i čuveno sirće od divljih jabuka iz srca Fruške gore, sokovi i slatko od fruškogorskih drenjina i šljiva, trešanja i višanja iz Čivinog voćnjaka.

Sve zajedno prijatelji su ovu eko radionicu nazvali, a Đole oslikao, kao Čivinu voćnu vinariju – Vojnović.

Svi predmeti koji nisu više u intenzivnoj funkciji proizvodnje vina i rakije, pa su u podrumu postali suvišni, ponovo su oživeli u cvetnom vrtu i sada igraju neke druge, možda lepše uloge.

Mila ni ovde nije mogla bez firangi koje su se idealno uklopile čak i u saletli i svim prozorima brvnare.

Retko je naći na ovim prostorima tako usklađen ambijent u kojem se na jednom mestu ostvaruju želje i potrebe za druženjem i uživanjem sa prijateljima. Sve to zahvaljujući vrednim rukama Mile i Đorđa i njihovoj slozi i daru za lepim.

Svaki kutak vrta je brižljivo isplaniran, a svaki cvet i predmet ima svoje unapred određeno mesto i ulogu. Odnegovan sa ljubavlju, Čivin čarobni vrt se svake godine dopunjuje novim vrstama cveća, traže se najefektnije pozicije svakoj žardinjeri, unose novi umetnički eksponati, traži se novo saglasje prirodnog ambijenta i zato je sve čarobniji i lepši. Sa novom postavkom dolaze i novi prijatelji, a stari iznova užuvaju u deliću sremačkog raja.

Ovde jedino nema negativne energije, koja netragom nestaje na samom ulazu u čarobni Čivin vrt.

Bašta je najlepši kutak svakog doma i zato vas pozivamo da pokažete vašu baštu na koju ste tako ponosni, a da pri tome osvojite vredne nagrade (seme, sadnice, saksije i druge vredne nagrade).

Svi sugrađani koji žele da predstave svoju baštu, to mogu učiniti sve do 15. juna 2022. putem mail adrese: najlepsabasta@gmail.com. Takođe, na konkursu mogu da učestvuju i bašte koje su bile u konkurenciji 2019. i 2020.

Tokom trajanja konkursa predstavićemo i posetiti sve prijavljene bašte, dok će žiri, koji čine poznate ličnosti, stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija, pregledati sve pristigle prijave i glasati za svoje favorite u procesu izbora ovogodišnjeg pobednika konkursa.

Pobednike očekuje nagradno putovanje na produženi vikend za dve osobe.