Home Festivali #NovembarFest2019: Završen novosadski festival kobasice i čvaraka

#NovembarFest2019: Završen novosadski festival kobasice i čvaraka

1167
0

Drugi “Novembar Fest” – Novosadski festival kobasice i čvaraka održan je proteklog vikenda na Novosadskom sajmu i okupio je proizvođače mesa i suhomesnatih proizvoda iz celog regiona.

Još iz vremena SFRJ navikli smo u novembru na mirise svežih čvaraka i drugih mesnih đakonija – a građani Novog Sada i njihovi gosti sada su bili u prilici da sve te đakonije i probaju.

Osim ukusnih zalogaja, gosti festivala mogli su da uživaju i u bogatom muzičkom programu. Prve večeri, u petak, 15. novembra, posetioce je zabavljao tamburaški sastav “Besane noći”, nakon čega je usledio i koncert “Garavog sokaka”.

Drugog dana festivala, u subotu, 16. novembra, posebna atrakcija bilo je takmičenje u pravljenju kobasica gde su svoja umeća ukrstili timovi – vojvođanskih sela, novosadskih kvartova, medija, kompanija i sportskih klubova.

Žiri u sastavu: Ivan Fece Firči, Tanja Banjanin, Goran Janićijević (kuvar) i Branislav Sekulić (Vrtlari) nakon probe svih pripremljenih kobasica doneo je odluku i nakon glasanja na trećem mestu našla se ekipa “Janjani”, na drugom ekipa Kuvara ekonomske škole, dok su pobednici takmičenja “Bačkopalanačke zabijačke” koji su osvojili put na Kopaonik.

Od muzičkog programa u subotu su gosti uživali u nastupu Meškarki sa tradicionalnom slovačkom muzikom, nakon kojih je nastupio tamburaški sastav “Aurelius”, a potom i legenda tamburaške muzike – Zvonko Bogdan.

Trećeg dana festivala, u nedelju, 17. novembra, takođe je održano takmičenje u pravljenju kobasica, a žiri u sastavu: Ivan Fece Firči, Goran Janićijević (kuvar), Branislav Sekulić (Vrtlari) i Bodin Radojević nakon probe svih pripremljenih kobasica doneo je odluku i nakon glasanja na trećem mestu našla se ekipa “Kreativna kuhinja”, na drugom ekipa “Momci iz Palanke”, dok su pobednici takmičenja poslednjeg dana festivala bili  “Ilijina ekipa” iz Bačke Palanke, koji su osvojili put na Kopaonik.

Tokom tri dana festivala ulaz je bio besplatan do 18 časova, nakon čega se naplaćivao po simboličnim cenama.

Kao posebna atrakcija festivala sinoć je održana i Disnotor večera (All inclusive) uz pratnju tamburaškog orkestra “Aurelius”. Na večeri su se služili kao predjelo sveži čvarci, sir i pogačice od svežih čvaraka; kao prvo jelo – pečena džigerica; za salatu – turšija; a drugo jelo bila je pečena kobasica i krmenadla, dok su se kao desert služili krofne.

Festival organizuje kompanija Color Media Communications i Udruženje građana Best Fest, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.