Home Festivali Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava uz otvaranje izložbe “Tolerancija 2”, reviju narodnih...

Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava uz otvaranje izložbe “Tolerancija 2”, reviju narodnih nošnji i nastup inkluzivnog hora “ISON”

2357
0

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije organizovala je juče obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava na Trgu slobode u Novom Sadu.

Na događaju koji se realizovao pod sloganom „Srbija jednaka za sve“ prisutnima su se obratili: Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Rebulike Srbije; Biljana Barošević, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Helena Vuković, majorica Vojske Srbije u penziji, aktivistkinja i Nenad Pagonis, desetostruki šampion sveta u kik-boksu.

– Do sada je obeležavanje Dana ljudskih prava uvek bilo u Beogradu, a ove godine smo želeli da obeležavanje bude u nekom drugom gradu i izbor je bio Novi Sad, kao multietnička i multikonfesionalna teritorijalna autonomija svih svojih građana. Nastojaćemo da to postane praksa, da sledeće godine obeležavanje bude u nekoj drugoj lokalnoj samoupravi u Srbiji. Ovo je prilika da ukažemo na neophodnost i značaj poštovanja ljudskih i manjinskih prava ne samo 10. decembra, već tokom cele godine. Vlada Srbije posvećena je kontinuiranom unapređenju stanja ljudskih prava, ali svesni smo i činjenice da nas na ovom putu čeka još posla. Postoji potreba da se i dalje radi na unapređenju položaja žena, osoba sa invaliditetom, starijih osoba, dece i pripadnika romske nacionalne manjine, i te teme su za Vladu izuzetno važne. Nastavićemo da sa organizacijama civilnog društva zajedno radimo na boljoj primeni zakona, borbi protiv diskriminacije i unapređenju stanja ljudskih prava. Važno je da civilno društvo u Vladi vidi pouzdanog partnera i da prepozna spremnost da se njihovi predlozi čuju i realizuju u praksi. Svi zajedno imamo obavezu da učinimo da stanje ljudskih prava u našoj zemlji i dalje ide uzlaznom putanjom. Obrazovanje dece, kao i mediji imaju veoma važnu ulogu – istakla je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Direktorka Kancelarije je pozvala sve gradove i opštine u Srbiji da se pridruže u obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava i da u svojim zajednicama obeleže ovaj važan datum.

Prisutnima se obratila i Biljana Barošević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja je naglasila da je za ljudska prava Novi Sad u proteklom periodu uradio mnogo, dok je Helena Major u svom obraćanju rekla da bi decu trebalo do predškolskih dana edukovati da neguju i poštuju različitosti, a Nenad Pagonis je istakao da bi svi u Novom Sadu trebalo da budu slobodni, i da bi upravo to trebalo ostaviti našoj deci u amanet.

U okviru manifestacije organizovana je i izložba plakata “Tolerancija 2”,  autora Mirka Ilića, koju su otvorili Slavimir Stojanović Futro, beogradski dizajner, vizuelni umetnik i pisac i Jelena Banjac, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Muzeja grada Novog Sada. Ova putujuća kolekcija plakata slavi i promoviše toleranciju među ljudima.

U okviru kulturno-umetničkog dela programa održana je i revija narodnih nošnji što je posebno oduševilo sve prisutne. Publika je bila u prilici da vidi parove u srpskim, crnogorskim, makedonskim, mađarskim, romskim, ukrajinskim, šokačkim, bunjevačkim, slovačkim i rusinskim narodnim nošnjama, kojima je istaknuta lepota različitosti i multikulturalnosti Srbije

U sklopu muzičkog programa, nastupio je inkluzivni hor ISON koji okuplja decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, promotivnih spotova o ljudskim i manjinskim pravima, a potom i vokalno-instrumentalni sastav “Retro Acoustic”.

Obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava se organizovano je u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina i kompanijom Color Media Communications.