Home Nedelja za zeleniju Vojvodinu “NEDELJA ZA ZELENIJU VOJVODINU”: Akcija ozelenjavanja i u Domu u Futogu

“NEDELJA ZA ZELENIJU VOJVODINU”: Akcija ozelenjavanja i u Domu u Futogu

1315
0

Akciju “Nedelja za zeleniju Vojvodinu” sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u saradnji sa Javnim preduzećima “Vojvodinašume” i “Srbijašume”, kao i brojnim lokalnim samoupravama na čijim teritorijama će se ona održati od 2. do 6. decembra.

U okviru akcije predviđena je sadnja 10.000 sadnica u krugu pokrajinskih javnih ustanova, a ona je u prošli ponedeljak zvanično započeta u parku kod zgrade Skupštine AP Vojvodine gde su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić zasadili danas nove sadnice lipe. Akcija je održana i u centru Mačvanske Mitrovice gde je zasađeno oko 1.200 sadnica različitih vrsta drveća, kao i u Opštini Nova Crnja koja je dobila ukupno 800 sadnica raznih vrsta (topola, katalpa, hrast, breza, crni bor). Ozelenjavanje je sprovedeno i u Opštini Bački Petrovac gde je predviđena sadnja ukupno 1.325 mladica.

Ozelenjavanje je potom nastavljeno i u kompleksu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, u parku kod očne ambulante, gde je zasađeno desetak, od ukupno 25 sadnica mladog crnog bora. Akcija je danas sprovedena i u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Banja Kanjiža” gde je posađeno ukupno 40 sadnica crnog bora ispred objekta “Aquamarin” u kompleksu bolnice. Akcija ozelenjavanja održana je i u parku Specijalne bolnice za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja „Dr Borivoje Gnjatić“ u Starom Slankamenu gde je posađeno 30 sadnica crnog bora. Zahvaljujući pokrajinskoj kampanji pošumljavanja i park Gerontološkog centra „Srem” bogatiji je za 90 novih sadnica crnog bora. Ruma je za ovu akciju dobila 885 sadnica hrasta i crnog bora, a pored parka GC „Srem”, pošumljavanje je sprovedeno i u rumskom izletištu Borkovac, a deo sadnica će biti zasađen i na nekoliko lokacija u samom gradu.

Akcija je sprovedena i u krugu Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Sveti Vračevi” u Novom Kneževcu, gde je zasađeno 15 sadnica crnog bora. Tokom jučerašnjeg dana i u Vrbasu je održana akcija ozelenjavanja i pošumljavanja površina oko javnih ustanova, i to oko Opšte bolnice Vrbas i Gerontološkog centra, a predviđena je sadnja 500 sadnica crnog bora. U okviru akcije ozelenjavanja i u Opštoj Bolnici Senta zasađene su nove sadnice, ukupno 30 sadnica crnog bora, koje su zasađene u krugu i oko bolnice. U Dom „Veternik“ su povodom akcije ozelenjavanja isporučene 52 sadnice crnog bora.  Zavod za javno zdravlje Kikinda, takođe, je podržao akciju “Nedelja za zeleniju Vojvodinu” tako što je posađeno 15 sadnica crnog bora u dvorištu zavoda. Akcija ozelenjavanja je održana i u Ustanovi Dom za stare i penzionere u Molu, gde je zasađeno 40 sadnica breze i 10 sadnica crnog bora. U višednevnoj pokrajinskoj kampanji pošumljavanja preko 2.600 stabala biće zasađeno na teritoriji rumske opštine, na više različitih lokacija, a najviše stabala biće posađeno u rumskom izletištu Borkovac. 

Akcija ozelenjavanja uspešno je sprovedena 5. decembra i u Gerontološkom centru “Novi Sad”, u Domu Futog kada su zajedničkim snagama zaposleni i korisnici Doma zasadili ukupno 30 sadnica Crnog bora.

Kako kaže Anđela Kostić, upravnica Doma u Futogu, vitalniji i fizički spremniji korisnici usluga ovog Doma, se i inače bave baštovanstvom u slobodno vreme i na taj način, uz pomoć stalno angažovanog baštovana, korisno provode svoje vreme u bašti.

“Korisnici su veoma zadovoljni. Zapravo kada god se organizuje neka akcija ovoga tipa oni se rado odazovu i participiraju u samoj sadnji i organizaciji. Oni su inače angažovani u radno okupacionoj terapiji i u drugim uslugama koje im pružamo i organizujemo u Domu na svakodnevnom nivou”, kazala je ovom prilikom Kostić.

“Nedelja za zeleniju Vojvodinu” sprovodi se kao deo aktivnosti koje proizilaze iz donete Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Grada Novog Sada, a kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Opredeljenje AP Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete koje bacanje plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine.

Foto: Pokrajinska Vlada