Home Konferencije Održana konferencija “Čačak nacionalna prestonica kulture 2023: Planovi i očekivanja” – “Čačanska...

Održana konferencija “Čačak nacionalna prestonica kulture 2023: Planovi i očekivanja” – “Čačanska rodna” će procvetati u proleće 2023.

792
0

Danas je održana online konferencija Čačak nacionalna prestonica kulture 2023: Planovi i očekivanja koju je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u saradnji sa Color Media Communications.

“Prestonica kulture Srbije jedan je od kapitalnih i najznačajnijih projekata koje je pokrenulo Ministarstvo poslednjih godina u cilju podsticanja kulturnog razvoja i promocije tradicije i raznolikosti umetničkog izraza u Srbiji” – istakao je Vuk Radulović, savetnik za međunarodnu saradnju u kabinetu potpredsednice Vlade RS i ministarke kulture i informisanja, na otvaranju konferencije.

Radulović je podvukao da je ovo strateški projekat koji je usmeren ka ravnomernom kulturnom razvoju gradova u našoj zemlji i podsticanju decentralizacije kulturnih sadržaja i njihovog razvoja u skladu sa specifičnostima lokalne zajednice, i izrazio zadovoljstvo što se već na prvom pozivu prijavilo čak 18 gradova.

“Radna grupa za pripremu Prestonice kulture Srbije donela je odluku da će 2023. godine prva srpska prestonica kulture biti grad Čačak koji je razvio projekat pod programskim konceptom „Čačanska rodna“ i uveren sam da će uspešna realizacija projekta Čačak 2023, poslužiti kao model svim budućim gradovima koji apliciraju na poziv Prestonice kulture Srbije” – zaključio je Radulović.

U prvom panelu “Čačanska rodna” – Kulturna ponuda grada  govorili su: Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika grada Čačka i rukovodilac projekta, Branko Ćalović, direktor Galerije Nadežda Petković i umetnički rukovodilac projekta i Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice Srpke i predsednica Radne grupe za pripremu i sprovođenje programa.

“Čačak je zaslužio titulu prve nacionalne prestonice kulture jer je imao najcelovitiji program. To je jedan dobro osmišljen program. Program koji ima strukturu. Program koji ima sadržaj. Program koji ima tim koji može da ga realizuje i koji ima institucije koje mogu u tome da učestvuju. Ono što je najzanimljivije je to da je Čačak na najbolji način uspeo da sebe predstavi kroz naziv Čačanska rodna. To je nešto što je osobeno za Čačak i po čemu je on poznat. Program je autentičan i zaista opisuje sve ono šta je karakteristično za grad Čačak” – istakla je Tijana Palkovljević Bugarski.

“Ono što je najbitnije za Čačak i čemu će titula nacionalne prestonice kulture uveliko doprineti je novo brendiranje grada, veća vidljivost i sveukupna modernizacija naše lokalne samouprave koja će se uz pomoć kulture transformisati u jedno savremeno gradsko sedište i sve te nove promene pratiće nova strategija kulturne politike. Želimo da narednim aktivnostima krenemo u kontinuirani napredak i razvoj kulture u Čačku” – dodao je Miroslav Petković.

Raznovrsan i bogat program će biti pripremljen u okviru projekta Čačak – nacionalna prestonica kulture 2023. U realizaciji će biti uključen veliki broj poznavalaca i praktikanata kulturne delatnosti. Kako je umetnički rukovodilac projekta Branko Ćalović, direktor Galerije “Nadežda Petrović“ rekao, programi odvijati u četiri segmenta koje, kako je istakao, definišu kulturni identitet grada. To su teme “Na slobodi“, “Na raskršću“, Na Moravi“ i “Na kaldrmi“.

U drugom panelu Čačak u novom ruhu – Trajno nasleđe generacijama koje dolaze  govorili su: Božidar Plazinić, slikar i istaknuti umetnik, Marija Radulović, zamenica direktora biblioteke Vladislav Petković Dis i Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja Čačak.

Od panelista smo imali priliku čuti više manifestacija i kulturnih događaja i programa koji će biti pripremljeni za sledeću godinu. Program je sveobuhvatan i sigurno je da će svako pronaći nešto prema svojim afinitetima.

Svi učesnici drugog panela su bili istog stava, da generacijama koje dolaze ostaje nova unapređena infrastruktura koja umesto za 10-12 godina će biti unapređena u naredne dve godine zahvaljujući ovom projektu i time će uveliko olakšati bavljenje kulturnom delatnošću svim mladim umetnicima koji su na početku svog puta ka afirmaciji njihovih dela.

Najbolja poruka ove konferencije je upravo da će mladi ostajati u svom gradu, a time će i sam grad Čačak nastaviti svoj dalji razvoj, od kulturnog do ekonomskog i turističkog.

Konferenciju i detaljnije o čemu su govorili učesnici možete pogledati na YouTube kanalu Color Media Communications.