Home Konferencije Održana konferencija “Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske diverzifikacije” u Domu Narodne skupštine Republike...

Održana konferencija “Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske diverzifikacije” u Domu Narodne skupštine Republike Srbije – MIHAJLOVIĆ: U pripremi Nacionalni plan za klimu i energetiku

569
0

Konferencija ”Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske diverzifikacije” održana je danas, 12. maja 2022. godine, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u organizaciji Kongresa američko-srpskog prijateljstva KSAP i Color Media Communications u okviru serijala konferencija koje zajedničim snagama KSAP i CMC organizuju već treću godinu zaredom.

Konferenciju je otvorio Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije rečima “u Srbiji se već dugo bavimo diverzifikacijom energetskih izvora, kao jednim od državnih i ekonomskih prioriteta i u tom pogledu smo veoma aktivni u svim međunarodnim forumima. Republika Srbija je aktivan i ravnopravni deo globalnog napora za smanjenje emitovanja gasova sa efektom staklene bašte, mi smo preuzeli obavezu da do 2050. godine svedemo na nulu emisiju štetnih gasova. I radimo na tome”.

“Srbija ne sedi skrštenih ruku kada je reč o našoj višegodišnjoj strateškoj orijentaciji da stalno povećavamo našu energetsku bezbednost i da radimo na povećanju broja izvora snabdevanja. Naše potrebe za energijom su u velikom porastu, pre svega zbog rasta privrede i njenih sve većih zahteva za energentima, a uporedo s tim rastu i potrebe stanovništva, s obzirom na stalni rast životnog standarda”, zaključio je Dačić.

Pored Ivice Dačića, predsednika Narodne skupštine Republike Srbije govorili su i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Nj. E. Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji, Nj. E. Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji, Lora Lohman, zamenica pomoćnika sekretara u Birou za energetske resurse Stejt departmenta i Vladimir Marinković, narodni poslanik i osnivač KSAP.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike istakla je da nas čeka veliki zadatak a to je “Nacionalni plan za klimu i energetiku i kako vidimo sigurnost i stabilnost u decenijama ispred nas koji će verujem usvojiti nova vlada”.

Mihajlović je istakla da bar 40% gasa koji nabavljamo mora doći od drugog dobavljača kako bismo bili energetski stabilni. 90% gasa uvozimo i to mora da se promeni. Da bi zaista bila energetski bezbedna Srbija mora da gradi još interkonektora, pored onog sa Bugarskom koji ćemo završiti u septembru sledeće godine i to sa svim svojim susedima kako bi širila mrežu potencijalnih dobavljača.

“Moramo se okrenuti i obnovljivim izvorima energija i povećati proizvodnju čiste energije jer Srbija treba da bude zemlja koja može da privuče zelene investicije”, zaključila je Mihajlović.

Nj. E. Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji je naveo da “je suverenit u energetskom sektoru veoma važan. Imaće centralnu ulogu u ekonomskom razvoju svake države. Kompanije traže zemlje za ulaganje u kojima se povećava procenat korišćenja čiste energije. Situacija u kojoj smo se našli ubrzala je proces u kome Srbija mora da što pre diverzifikuje svoje energetske izvore i SAD su njen partner u tome”.

Nj. E. Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji istakao je da Izrael i Srbija poslednjih nekoliko godina snažno sarađuju u polju energetike i veliki je prostor za unapređenje saradnje. Kako je naveo, nedavno je potpisan i sporazum između dve zemlje o obnovljivim izvorima energije. Najavio je i da će sledeće sedmice biti održan seminar na kojem će se izraelskim kompanijama predstaviti potencijali Srbije na tom polju.

Lora Lohman, zamenik pomoćnika sekretara za energetsku diplomatiju u Birou za energetske resurse Stejt departmenta izjavila je da je Bajdenova administracija jasno istakla da je jedan od njenih primarnih ciljeva promocija povećanja evropske energetske bezbednosti kroz klimatske ciljeve koje već delimo. Način na kojoj ovo radimo je insistiranje na prednostima koje nosi energetska diverzikacija i širenjem mreže dobavljača i implementacija novih načina dobijanja energije. Pored toga transparentnost i konkurentnost na tržištu moraju biti obezbeđeni. Takođe, istakla je Lohman “želimo da promovišemo put koji će voditi ka dekabornizaciji i povećanju čiste i zelene energije”.

Vladimir Marinković, osnivač KSAP istakao je da je Srbija spremna da sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom, ali i drugim zemljama, kao što je Izrael, radi na energetskoj diverzifikaciji, zajedničkim vrednostima koje se tiču ne samo ekonomskih sloboda, već i ljudskih sloboda, prava, demokratskih kapaciteta, regionalnih integracija i ispunjavanja inicijativa, kao što su Otvoreni Balkan, čiji je cilj da našu evropsku budućnost učini izvesnijom, kvalitetnijom i boljom.

Konferencijom je moderirao Robert Čoban, predsednik Color Press Group koji je odmah na početku izjavio “veliki broj konferencija na temu energetike smo uradili 2015. i 2016. godine i još tada na jednoj od njih, tadašnji ekonomski ataše u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država Ana Bulos rekla je da Srbija mora da poradi na energetskoj sigurnosti i da to može biti njena ahilova peta. Gledajući trenutno stanje danas i promenjene geopolitičke okolnosti vidimo koliko tek treba da se bavimo ovom temom. Mi ispred Color Media Communications, tek ćemo razgovarati o energetici i to sasvim sigurno na našim narednim konferencijama koje uveliko pripremamo”.

Tema oko koje smo se danas okupili Strategija energetske diverzifikacije u svetu i kod nas je od izuzetne važnosti za energetsku stabilnost koja je neophodna za normalno funcionisanje svih država sveta. Danas smo imali priliku razmeniti primere i dobre prakse sa partnerima koji sa nama rade na unapređenju celog energetskog sistema republike Srbije.

Konferenciju možete pogledati na YouTube kanalu Color Media Communications.

Foto: Goran Zlatković