Home Festivali Svečano otvaranje “Danubius Food Planeta” 11. maja od 17h na Trgu slobode

Svečano otvaranje “Danubius Food Planeta” 11. maja od 17h na Trgu slobode

1491
0

Drugi festival nacionalnih kuhinja “Danubius Food Planet” biće otvoren u petak, 11. maja, od 17 časova na Trgu slobode.

Ambasada Crne Gore će i ove godine otvoriti festival svojom tradicionalnom kuhinjom i kulturom.

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius, proslaviće će značajan jubilej, 100 godina postojanja, sa svim posetiocima. Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Program svečanog otvaranja:

17h – svečano otvaranje – Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Novog Sada

17:05 – obraćanje Predraga Markovića, generalnog direktora Danubiusa

17:15 – nastup plesnog kluba “Partizan 2”

17:25 – predstavljanje Crne Gore

– obraćanje generalnog konzula Crne Gore u Srbiji, Miodraga Kankaraša

17:35 – nastup Duo gitara – Srđan Bulatović i Darko Nikčević – tradicionalne i moderne crnogorske pesme i degustacija crnogorskih specijaliteta

Od 11. maja do 3. juna u okviru “Danubius Food Planeta” predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta. Ambasadori, kuvari ambasada, uz pomoć studenata Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, pripremaće hranu u Gorenje kuhinji koja će se tokom festivala nalaziti na Trgu slobode.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura “stare novosadske kafane”, Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

“Danubius Food Planet” organizuju Color Media Communications, Ninamedia, Subsidium i HBO Color Media Events, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: Danubius, Gorenje i Heineken Srbija.