Home Vesti OSOBE SA INVALIDITETOM MENJAJU SVE(S)T- Pokretačka snaga mladih lidera sa invaliditetom

OSOBE SA INVALIDITETOM MENJAJU SVE(S)T- Pokretačka snaga mladih lidera sa invaliditetom

58
0

Ministarstvo kulture i informisanja sufinansira projekat OSOBE SA INVALIDITETOM
MENJAJU SVE(S)T, a Color Media Communications koja ga realizuje se bavila i pričom o
budućim mladim liderima sa invaliditetom. Povod za to je bila Letnja škola Akademije mladih lidera sa invaliditetom, koja je održana u Vrdniku, a koju su zajedno sa miniostarkom Darijom Kisić-Tepavčević posetili i drugi predstavnici resornog Ministarstva. Tom prilikom je istaknuto da svaki građanin Srbije treba da ima jednake šanse i da invaliditet ne sme da bude barijera, te da su polaznici Akademije svojim znanjem i snagom pokazali koliko mogu, a da je njihova vaša energija pokretačka.

Zimske i letnje škole mladih lidera sa invaliditetom postale su tradicionalne i na njima je
svake godine sve više polaznika. Ovogodišnji moto Letnje škole Akademije mladih lidera sa invaliditetom, koju inače organizuje Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, je „Mladi za evropsku godinu mladih“. Inače, Akademija mladih lidera sa invaliditetom je inovativna aktivnost pokrenuta početkom 2020. godine, sa ciljem da mobilišu, motivišu i jačaju kapacitete mladih osoba sa različitim vrstama invalidnosti iz cele Srbije, radi njihovog uključivanja u invalidski pokret Srbije, kao i kontinuirano i dugoročno učenje uz praksu.

Akademija danas broji 15 mladih lidera sa invaliditetom uzrasta od 15 do 35 godina,
različitih kategorija invalidnosti fizičkog i senzornog invaliditeta – osoba sa neuromišićnim
oboljenjima, dečijom i cerebralnom paralizom, paraplegijom, slepih i gluvih osoba iz cele
Srbije. Kroz učenje, zajedno su prošli lekcije iz različitih oblasti – upravljanje organizacijama, politika invalidnosti, ljudska prava, antidiskriminacija, javno zastupanje, komunikacija i odnosi sa javnošću i slično. Takođe su unapredili razvoj njihovih veština uz obezbeđenu mentorsku podršku, koji se vrši na razne načine: preko Omaldinskog kluba koji je formiran 2021. godine, preko mesečne on-line učionice, direktnim susretima, kao i održavanjem letnje i zimske škole.

Sve aktivnosti Akademije i Omladinskog kluba u 2022. godini odvijaće se u okviru dvostruke kampanje – „Srbija bez barijera“, kao i EU kampanje „Evropska godina mladih“, proglašena od strane Evropske komisije 14. oktobra prošle godine.

Na Akademiji su prisustvovali i predstavnici Fondacije „Humana srca“, a tom prilikom je
osnivač Fondacije Danijela Vasilijević rekla da je njihov cilj da mladima i osobama sa
invaliditetom pomognu da kvalitet njihovog života bude još bolji i da budu ravnopravni
članovi društva i države. Zajedničkim snagama će u narednom periodu realizovati edukacije u osnovnim školama u koje će biti uključene i osobe sa invaliditetom, posebno deca i mladi.

Video prilog o Akademiji mladih lidera sa invaliditetom možete pogledati na linku:
https://youtu.be/-nrLC2XS0qE