Home Konferencije “DIGITAL 2022” – Pucnjave u prazno: Video-igre na točku moralne panike

“DIGITAL 2022” – Pucnjave u prazno: Video-igre na točku moralne panike

555
0

Regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima – DIGITAL 2022 ove godine održaće se 15. i 16. septembra 2022. godine u hotelu Metropol u Beogradu.

Konferencija sa tradicijom od 2014. godine na jednom mestu okuplja tržišne lidere, poznavaoce telekomunikacija i svih vrsta medija kao i sve čelne ljude industrija koje pokreću privredu u Srbiji.

Program će biti posvećen tome kako je izgledao i kako će izgledati svet medija, telekomunikacija i digitalnih trendova i koje teme će obeležiti naredni period u ovim oblastima.

Ovim povodom naš sagovornik bio je Manojlo Maravić, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, koji će u sklopu konferencije održati predavanje na temu “Pucnjave u prazno: Video-igre na točku moralne panike”. 

– Moralna panika prati video-igre gotovo od samog nastanka industrije. Jedan od njenih najistaknutijih aspekata vezan je za tezu da igre sa sadržajima nasilja pobuđuju agresivnost kod igrača i podstiču nasilje u realnosti. Verovatno je najdrastičniji primer identifikovanja igranja FPS (First Person Shooter) igara kao jednog od glavnih uzročnika pucnjava u američkim školama i drugim javnim mestima. U izlaganju će biti predstavljeno kako na ovom primeru funkcioniše Fergusonov ciklični model točka moralne panike, čiju dinamiku održavaju različiti akteri – počevši od zabrinute javnosti, medijskog izveštavanja, političara zabrinutih za bezbednost „naše dece“, pa do psiholoških studija od kojih se očekuje da „reč stručnjaka“ pridoda i naučnu potvrdu o opravdanosti strahova. Na osnovu iznete argumentacije o manjkavosti tih istraživanja zaključujemo da ne postoje relevantni dokazi koji ukazuju na čvrstu uzročno-posledičnu vezu između „nasilja“ u virtuelnom svetu i agresivnog ponašanja u realnosti. Moralna panika usmerena ka video-igrama je zapravo simptom istorijskog procesa medijske panike (Drotner), koja podrazumeva panične strahove od novog medija i njegovog specifičnog dejstva na publiku – objašnjava Maravić.

Konferenciju su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Unicef Srbija i kompanije. MTS, Yettel. Srbija, Rakuten Viber, National Geographic, Direct Media, Orion Telekom, Skyline Afi Tower, Coca Cola, MaxBet i D Express.

Program događaja i način prijave možete pogledati na linku: http://digitalconference.rs/sr/