Home Vesti Otvorena postavka “Kroz Umbriju 1938/2018.” u Dunavskoj ulici

Otvorena postavka “Kroz Umbriju 1938/2018.” u Dunavskoj ulici

1071
0

U okviru aktuelne izložbe “Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog” veze sa Italijom biće posebno naglašene kroz postavku “Kroz Umbriju 1938/2018.” koja je otvorena 25. avgusta u Dunavskoj ulici.

Posvećen diplomatskom pozivu, Pavle Beljanski (1892–1965) je boravio u Rimu od 1936. do 1940. godine. Za retke trenutke odmora od svakodnevnih obaveza odabrao je obilazak italijanskih gradova s prijateljima u novembru 1938. godine: Viterba, Orvijeta, Karparole, Sijene, Areca, Urbina, Gubia, Peruđe i Asizija. U posebnom albumu, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, sačuvane su fotografije sa ovog jednonedeljnog proputovanja, koje prikazuju uglavnom vedute navedenih gradova, poneki detalj, arhitekturu, svakodnevni život na ulicama, a pojedine će po prvi put biti prikazane u javnosti. Reprodukcije fotografija iz njegovog albuma biće dopunjene savremenim fotografijama Umbrije Bernandina Sperandia u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i sajtom Umbria Tourism, zvaničnog sajta regiona Umbrije za promociju turizma. Edukativnim predavanjima u Muzeju grada Novog Sada, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i Galeriji Matice srpske, ukazaće se na dela italijanske umetnosti koja se čuvaju u novosadskim institucijama, ali i na veze nacionalne baštine sa Italijom.

Predavanje Ljiljane Lazić, muzejskog savetnika, o delima italijanske umetnosti koja se čuvaju u Zbirci strane umetnosti biće održano u Muzeju grada Novog Sada 29. avgusta u 19 časova, nakon čega će uslediti projekcija filma o Karavađu. U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će 30. avgusta od 19:30 časova o boravku Pavla Beljanskog u Italiji, njegovim interesovanjima, angažmanima, posetama antikvarnicama i nabavkama dela strane umetnosti, s osvrtom i na jedinu sliku u kolekciji iz ove mediteranske zemlje, Borove (1912) Mališe Glišića, govoriti Jasmina Jakšić Subić, viši kustos. U okviru stručnog tumačenja postavke „Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske“ msr Nikola Ivanović, kustos pripravnik, osvrnuće se 31. avgusta, od 19 časova, i na veze između italijanske umetnosti i kulture i srpskog slikarstva XIX i XX veka, kao i na aktuelnu saradnju Galerije Matice srpske sa srodnim ustanovama u Umbriji

Projekat se realizuje u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Color Media Communications, Udruženja „The Best Fest“ uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, sajtom Umbria Tourism, kao i pomenutih institucija kulture. Deo sredstava za realizaciju projekta obezbeđen je putem konkursa „Publika u fokusu“ Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture. Postavka će biti dostupna do 15. septembra 2018. godine.

O IZLOŽBI

Autor: Jasmina Jakšić Subić

Izložbom Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog otvaraju se nova sagledavanja jedne od najznačajnijih zbirki moderne umetnosti kroz posebne tematske okvire. Izložbu prati i bogat program, uz smenjivanje manjih postavki koje dodatno akutelizuju temu Mediterana. Izložba koja traje do 2. septembra, realizuje se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao i saradnji sa mnogobrojnim pojedincima, institucijama i ambasadama.

Projekat Kroz Umbriju 1938/2018, program izložbe Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, realizuju se u okviru „Kaleidoskopa kulture“ – nove velike platforme Fondacije „Novi Sad 2021“ koja povezuje umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane tj. publiku iz Novog Sada i okoline i posetioce našeg grada.
Platforma je delo zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture koje, kroz različite umetnosti, predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti i bogatstva grada.
Od 25. avgusta do 30. septembra u okviru „Kaleidoskopa kulture“ biće realizovano više od 400 kulturnih programa u koje će biti uključeno preko 60 organizacija iz Novog Sada uz učešće više od 1000 umetnika iz zemlje i inostranstva.