Home Vesti Predstavljeno srpsko izdanje časopisa “The Economist – svet u 2022. godini”

Predstavljeno srpsko izdanje časopisa “The Economist – svet u 2022. godini”

1350
0

Predstavljanje specijalnog izdanja časopisa „The Economist – svet u 2022. godini“ na srpskom jeziku, u saradnji Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i izdavačke kuće Color Press Group, održano je jedanaesti put zaredom na Fakultetu političkih nauka. Na predstavljanju časopisa govorili su predsednik Color Press grupe i izdavač časopisa Robert Čoban, glavni i odgovorni urednik izdanja za Srbiju Žikica Milošević, spoljnopolitički komentator lista „Politika“ Boško Jakšić i spoljnopolitički komentator „Novog magazina“ Momčilo Pantelić.

Robert Čoban istakao je da se nakon trinaest godina izdavanja časopis “The Economist” izdaje u većini zemalja regiona. Od 2021. godine, započeto je izdavanje časopisa u Bosni i Hercegovini i Sloveniji na lokalnim jezicima. „Snaga brenda je bila dovoljno jaka da prebrodi ekonomsku krizu 2009. godine. Dok mediji smanjuju tiraže zbog globalne pandemije, časopis “The Economist“ ima priliku da proširi tržište na nove teritorije“, izjavio je predsednik Color Press grupe i izdavač časopisa Robert Čoban. Čoban se osvrnuo na problem sa kojim se suočavaju vlasnici štampanih medija i dodao da se samo 2 % populacije Srbije informiše putem štampanih medija. On je upozorio da je više nego ikada prisutnija potreba za stalnim prilagođavanjem i menjanjem.

Glavni i odgovorni urednik izdanja za Srbiju Žikica Milošević ukazao je na naslovnu stranu časopisa “The Economist“ na kojoj se nalazi globus sa najuticajnijim ličnostima sveta. Milošević je predočio da je “The Economist“ prvi put priznao da je svet bipolarizovan. „Prvi put, svet je postao „mala bara sa dva velika krokodila“. SAD i Velika Britanija pokušavaju da reše isti problem – da ujednače različite regije države, ali se susreću sa različitim problemima“, rekao je Milošević. On je nagovestio da 2022. godina može biti kritična godina u kojoj može doći do preloma u odnosu supersila. Na kraju izlaganja, glavni i odgovorni urednik izdanja za Srbiju osvrnuo se na problem vakcinacije u Srbiji i izneo stav da je to jedini način izlaska iz pandemije.

Spoljnopolitički komentator lista „Politika“ Boško Jakšić započeo je govor aktuelnim problemom klimatskih promena. Jakšić je objasnio da je planeta Zemlja najtoplija u poslednjih 125 hiljada godina. „Naučnici upozoravaju da svetu preti ambis. Mi prisustvujemo procesima koji su megamilenijumski, koji promiču pored nas neprimetno“, naglasio je Jakšić. Jakšić je izdvojio da se Zapad više bavi protivnicima nego sopstvenim problemima zagađenja. Novinar je ocenio da se pandemija virusa korona koristi za jačanje discipline unutar država.

Spoljnopolitički komentator „Novog magazina“ Momčilo Pantelić smatra da časopis “The Economist“ predstavlja jedan od najpouzdanijih putokaza. On smatra da je karakteristika 2022. godine totalna tranzicija. „Sanjamo normalan život, zanemarujući činjenicu da je baš ta normalnost među uzrocima krize koja nas je zadesila. Demokratiju osporavaju autokratije, koje su poprimile karakteristike političkih pandemija“, objavio je Pantelić. Momčilo Pantelić podsetio je da svet doživljava tranziciju unazad. Spoljnopolitički komentator zaključio je da smo ušli u vreme ubrzane sistemske pregrupacije, gde se između sebe preispituju i pobednici i gubitnici.

Izvor i foto: Fakultet političkih nauka Beograd