Home Konferencije Serbia Goes Green 2017 – Vladimir Janković: Stanovništvo nema interes za korišćenjem...

Serbia Goes Green 2017 – Vladimir Janković: Stanovništvo nema interes za korišćenjem obnovljivih izvora energije!

1404
0

Druga konferencija o održivom razvoju povodom Dana planete Zemlje „Serbia Goes Green“, u organizaciji Color Press Grupe i magazina „Diplomacy and Commerce“, održana je u četvrtak, 20. aprila, u hotelu Crowne Plaza.

Konferenciju je otvorio ambasador Švedske, Jan Lundin, govoreći o izazovima i perspektivama Srbije u ovoj oblasti:

Ovo je put ka otvaranju Poglavlja 27, upravljanju vodama, zaštiti prirode, klimatskim promenama, svim onim stvarima koje su deo integracije Evropskoj Uniji. Ovo su ekstremno važna pitanja za Srbiju. Najteži odeljak koji treba da se otvori, ako pogledamo ključne zakonske propise. To je dugoročan proces, bitno je da napravimo značajan napredak, jer se taj proces neće brzo završiti. Ako pogledamo u budućnost možemo da otvorimo potpuno novi deo ekonomskog razvoja. Švedska radi na fosilnim gorivima, radimo na ovom pitanju već dugo vremena. Srbija svakako može da se uhvati u koštac sa svim tim problemima i mi ćemo joj pomoći.”

U panelu “Obnovljivi izvori energije – šta sve možemo?” učestvovao je i Vladimir Janković, Centar za promovisanje, razvoj i primenu obnovljivih izvora energije CENTRALA, koji nam je tokom konferencije između ostalog rekao:

Obnovljivi izvori energije se trenutno malo koriste u Srbiji, prvenstveno stanovništvo nema interesa, a i ne zna za mnoge interese koje bi moglo da ima, prema tome bitno je odrediti neke smernice koji bi obnovljivi izvori energije kod nas bili najkorisniji.”

Kompletan razgovor poslušajte u videu: