Home Izložbe U Čačku otvorena izložba “Nadežda Petrović, jedna slikarka,15 fotografija, 30 umetničkih dela”

U Čačku otvorena izložba “Nadežda Petrović, jedna slikarka,15 fotografija, 30 umetničkih dela”

410
0
U četvrtak, 29. juna na Gradskom šetalištu u Čačku, svečano je otvorena izložba “Nadežda Petrović, jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela”.

Glumica Vanja Milačić otvorila je događaj izvodeći deo iz monodrame “Nenapisana pisma”. Nakon Vanje, prisutne su pozdravile Duška Jovanić, autorka izložbe i Vukica Mikača, autorka jedne od izloženih fotografija i nosilac priznanja Medaljon časti „Nadežda Petrović”.

Izložbu je otvorio Predrag Živković, zamenik direktora Umetničke galerije “Nadežda Petrović”. 

“Veliko nam je zadovoljstvo što smo u okviru projekta “Čačanska rodna – Čačak, nacionalna prestonica kulture 2023″ u prilici da sa HBO Color Media Events i Color Media Communications, priredimo ovu sjajnu izložbu i na taj način pokažemo da je Nadeždino delo i posle 150 godina i dalje živo i dalje inspiriše umetnike koji stvaraju danas, u ovom trenutku.”

U saradnji sa Ministarstvom kulture i Umetničkom galerijom “Nadežda Petrović”Udruženje HBO Color Media Events i kompanija Color Media Communications kao generalni medijski pokrovitelj, nastavljaju popularizaciju slavnih srpskih i jugoslovenskih slikara uz angažman čuvenih umetničkih i modnih fotografa.


Posle izložbi originalnih dela Paje Jovanovića uz njihove klasične citate ili replike savremenih fotografa, zatim spektakularnog predstavljanja stvaralaštva Milene Pavlović Barilli, ovoga puta u fokusu je opus Nadežde Petrović, najznačajnije srpske slikarke s kraja 19. i početka 20. veka.

Reprodukcije Nadeždinih originalnih dela, kao i umetničke fotografije postavljene su na specijalnim panoima, u okviru izložbe, kao doprinos aktivnostima grada Čačka, ovogodišnje nacionalne prestonice kulture.

Svi zainteresovani moći će da pogledaju izložbu do sredine jula.
Galerija sa fotografijama: