Home Konferencije U susret novoj pismenosti: Obaveza državnih službenika je da građanima pomognu da...

U susret novoj pismenosti: Obaveza državnih službenika je da građanima pomognu da se istinito i pravovremeno informišu

962
0

Na skupu održanom u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu (NAJU) predstavljeni su priručnik i obuka iz oblasti medijske pismenosti namenjeni službenicima javne uprave, koji su rezultat saradnje organizacije Propulsion, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Ministarstva kulture i informisanja i domaćina skupa.

Državni službenici deo su kompleksnog medijskog prostora u Srbiji i aktivno oblikuju javno mnjenje u zemlji: od društvenih kanala najviše koriste Jutjub (96 odsto), a potom Fejsbuk (74 odsto). Apsolutna većina ispitanika visoko je rangirala svoja znanja i veštine u oblasti medijske pismenosti, navodeći da iz više izvora proveravaju informacije koje plasiraju mediji i razumeju kako funkcionišu algoritmi društvenih mreža. Više od polovine državnih službenika smatra da obuke iz oblasti medijske pismenosti mogu da unaprede rad uprave, a dve petine njih je zainteresovano da u takvim programima učestvuje, nalazi su istraživanja koje je program Nova pismenost sproveo među zaposlenima u državnoj upravi.

Kao rezultat ovih saznanja nastao je priručnik medijske i informacione pismenosti za službenike javne uprave autora Saše Mirkovića i Maje Zarić koji je predstavljen na događaju. Program obuke o medijskoj pismenosti će od jula biti dostupan službenicima javne uprave putem platforme za onlajn učenje NAJU i obuhvata, osim tekstualnih lekcija iz priručnika, video-lekcije, set infografika i test znanja. Ovi edukativni materijali omogućiće državnim služebnicima da s građanima komuniciraju jasnije i direktnije, držeći se principa nezavisnog, istinitog i pravovremenog informisanja, kako bi građani ostvarili neko svoje pravo ili razumeli javno okruženje u kojem žive.

Dejan S. Miletić, v.d. direktora Nacionalne akademije za javnu upravu kaže da prve od planiranih aktivnosti koje su pokrenuli u sklopu programa jeste izrada osnovne onlajn obuke digitalne medijske pismenosti i izrada priručnika.

– Svako od nas pojedinačno jeste medij za sebe i to nije vezano za posao koji obavljamo – da li smo službenici javne uprave zaposleni u pravnoj službi, IT sektoru ili nekoj rukovodećoj poziciji. Sa druge strane, institucije koje predstavljamo proizvode veliku količinu medijskog sadržaja koji takođe mora biti kreiran na način da bude istinit i precizan. Unapređujući način na koji kreiramo i plasiramo medijski sadržaj i informacije, unapređujemo sistem javne uprave, a samim tim i celokupno društvo i zemlju u kojoj živimo. Dobar glas se daleko čuje, a precizan i odgovoran još dalje – rekao je Miletić.

Susret je otvorila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović koja je istakla da nema potrebe da ističe prednost i neophodnost digitalizacije, odnosno digitalne transformacije.

– To je jedan od ključnih prioriteta aktuelne Vlade Srbije. Strateška odluka da se Srbija i državna uprava okrenu ka reformi, inovacijama i digitalizaciji bila je presudna ne samo da se postignu rezultati u realnom prostoru, već i da se odgovorno i konkretno odgovori na najveću bezbednosnu krizu poslednjih decenija, pandemiju virusa korona – rekla je ministarka Obradović.

Slavica Trifunović pomoćnica ministarke za informisanje i medije u Ministarstvu kulture i informisanja, naglasila je da navigacija kroz digitalni medijski prostor danas nije ni malo laka. Nove mogućnosti nose sa sobom i obavezu da se jačaju kapaciteti građana i nivo medijske pismenosti.

– Privatno i poslovno moramo biti sposobni da odgovorno komuniciramo, odgovorno kreiramo i delimo sadržaje, da se nosimo sa problemom razdvajanja istinitih od obmanjujućih i lažnih informacija. Stoga smo se zajedno sa partnerima iz Nacionalne akademije za javnu upravu i partnerima sa USAID-ovog projekta Nova pismenost posvetili jačanju kapaciteta javne uprave kroz izradu priručnika za medijsku pismenost, jer se komunikacija javne uprave sa građanima u velikoj meri preselila u digitalni prostor – zaključila je Trifunović.

Darko Soković, direktor programa Nova pismenost je istakao da je dužnost državnih službenika da pomognu građanima da se snađu u kompleksnom medijskom prostoru, da im pomognu da dođu do istinitih, pravovremenih i tačnih informacija.

– Naša istraživanja koja smo radili u okviru programa Nova pismenost sa CESID- om pokazuju da su u u ogromnoj većini, iznad 90 odsto državni službenici na Fejsbuku i na Jutjubu. Osim toga državni službenici u velikoj većini kažu da je medijska pismenost veoma važna za obavljanje njihovog posla. Danas predstavljamo priručnik medijske pismesnoti za državne službenike koji je praćen serijom multimedijalnih materijala. Kada u ime države predstavljate određene državne politike ili usluge koje nudite građanima, važno je na koji način to radite. Rad na jačanju medijske pismenosti kod državnih službenika je važan, zato smo zahvalni našim partnerima iz Nacionalne akademije za javnu upravu, Ministarstvu kulture i informisanja, kao i drugima iz državne uprave koji su to prepoznali – rekao je Darko Soković.

Na panel diskusiji ”Šampioni medijske pismenosti” više o priručnicima i obukama medijske pismenosti za javnu upravu i planiranom mentorskom radu sa odabranim institucijama govorili su Jelena Parezanović, posebna savetnica ministra za odnose sa javnošću i komunikacije u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Saša Mirković, senior ekspert za medijsku i informacionu pismenost i autor priručnika, Jovana Važić, rukovoditeljka Grupe za komunikaciju i koordinaciju Nacionalne akademije za javnu upravu i Goran Zarić, menadžer programa Nova pismenost.

Saša Mirković je istakao da je velika odgovornost kada se piše ovakav priručnik jer se očekuje da će pokrenuti velike promene.

– Prostor interneta očekivano podleže najmanjoj kontroli. Sada već kreće da se shvata da određena kontrola mora da postoji i da moraju se poštovati određena pravila. Upravo to nudi ovaj priručnik koji pomaže da se shvati ovaj virtuelni prostor i da se oni koriste na najbolji način. Izbor postoji, samo treba napraviti pravi izbor – rekao je Mirković.

Jovana Važić je dodala da je ova tema sve prisutnija jer je neophodna za moderno društvo kome mi težimo.

– U sklopu programa Nova pismenost smo pored ove obuke i pripručnika, za organe državne uprave i jedinica lokalne samouprave raspisali smo i poziv za mentorske radionice za izradu akcionog plana za primenu medijske pismenosti u delu. Konkurs je raspisan do 30. jula. Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem našeg sajta gde su dostupne sve potrebne informacije. Pet odabranih institucija učestvovaće u mentorskim sesijama. Koncept celoživotnog učenja je odavno prisutan u NAJU i želimo da istaknemo i u državnim institucijama kao i šire da je potreban stalni rad na sebi i kontinuirano napredovanje – istakla je Važić.

“Uprava po meri svih nas” je slogan koji opisuje kakva uprava zapravo treba da bude ističe Jelena Parezanović.

– Uprava koja je otvorena ,transparentna i dostupna građanima. Strah od novinara, kamera, komunikacije, menadžera za odnose s javnošću moramo da suzbijemo. Nismo mi komunikatori samo kada je kamera uključena, već uvek i na svakom mestu. Što se tiče samog administrativnog jezika kroz komunikaciju reforme javne uprave smo se trudili da približimo upravu građanima kroz različite obuke i da im ponudmo različite vidove podrške, nekima odogovara samo bilten ili infografik, a nekima dnevnik na televiziji. Bitno je ponuditi sve vidove komunikacije – objasnila je Parezanović.

Sam program Nova pismenost je pokušao da redefiniše kako razumemo ko su komunikatori, a ko su mediji objasnio je Goran Zarić.

– Javna uprava je prvo lice prema građanima, u tom lancu formiranja informacije do krajnjeg nekog korisnika, ona je neko ko drži u svojim rukama veliku odgovornost o tome kakva se informacije šalje i na koji način. Odnos između javne uprave i građana je dvosmeran, jedni drugima možemo da pomognemo da bolje funkcionišemo, bolje se razumemo i usvojimo te principe medijske i digitalne pismenosti – rekao je Zarić.

U delu programa ”Data Driven Action: Predstavljanje razultata istraživanja” imali smo priliku da Slađana Komatina, istraživačica, CeSID i Snežana Abramović, rukovoditeljka Grupe za utvrđivanje potreba za stručnim usavršavanjem predstave najnovije rezultate istraživanja o medijskoj pismenosti i kako da ih iskoristimo za dalje usavršavanje obuka.

Cilj istraživanja je bio utvrđivanje potrebe za kreiranjem obuke iz oblasti medijske pismenosti za službenike u javnoj upravi RS, kroz ispitivanje razvijenosti kompetencije medijske pismenosti. Neki od zaključaka do kojih smo došli su da službenici u javnoj upravi visoko rangiraju svoja znanja i veštine u oblasti medijske pismenosti. Takođe, službenici smatraju da su postojeće kompetencije su dovoljne za operativne poslove, ali ne i za stratešku komunikaciju, što nam je važno za dalji razvoj obuka. Zaključak je da postoji potreba za unapređenjem obuka, i postoji i iskazano interesovanje za unapređenjem znanja i veština službenika.

Ceo događaj možete ispratiti na sledećem linku https://youtu.be/iJTPEAd1dyw!