Home Festivali Večera kod Miletića za Dečije selo: Klasična muzika nije površna i nema...

Večera kod Miletića za Dečije selo: Klasična muzika nije površna i nema funkciju samo da zabavi, već pokreće i na plemenitost

1241
0

Treći festival nacionalnih kuhinja “Food Planet” uveliko traje na novosadskom Trgu slobode. Prva država koja se predstavila je Meksiko, a do 30. septembra predstaviće se i mnoge druge.

Dakle, ljubitelji dobre hrane i zanimljivih turističkih destinacija moći će da uživaju u predstavljanju nacionalne kuhinje, kulture i tradicije svih 20 zemalja učesnica.

Posetioci festivala imaće priliku da svakog dana od 17.00 besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i da se bolje upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Na centralnom gradskom trgu nalaziće se i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima će se vršiti prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.

Ono na šta smo ponosni je humanost kojoj smo dali posebno mesto u toku trajanja festivala.

U ponedeljak, 16. septembra, prvi put organizujemo humanitarnu večeru pod vedrim nebom, po modelu „Long table” iz Graca, a svi koji budu želeli da prisustvuju, automatski pomažu Dečijem selu u Sremskoj Кamenici. U pitanju je “Večera kod Miletića”.

Planiran je muzički program koji neće biti s bine, nego s balkona i prozora zgrada koje okružuju Trg slobode, upravo sa namerom skretanja pažnje i na arhitekturu.

Pred humanitarno veče, razgovarali smo sa Natašom Rašić, solistkinjom koja je mecosopranom, a iz beogradskog Narodnog pozorišta.

Na koje načine, a pričali ste o inovativnim, bismo mogli da približimo klasičnu muziku i operu publici?

– Smatram da je jedan od načina približavanja klasične i operske muzike publici njeno izvođenje van muzičkih i operskih dvorana, upravo kao što će biti humanitarni koncert 16. septembra u Novom Sadu na Trgu. Ljudi bi trebalo da čuju klasičnu muziku u tržnim centrima, školama, čekaonicama, autobuskim stanicama i da ona onda vremenom postaje sastavni deo njihovog života.

Kako muzika važi za jedno od najboljih načina za ispoljavanje emocije, šta mogu prisutni da očekuju 16. septembra kada je o humanosti reč?

– Publiku sutra očekuje raznovrstan i kvalitetan muzički program. Moj doprinos programu sastoji se od izbora pesama i arija stranih, ali i domaćih, autora koje ću izvoditi na različitim jezicima, ali bez obzira na različitost u epohama i jezicima jedna stvar im je zajednička: priča o ljubavi.

Klasična muzika nije površna i nema funkciju samo da zabavi, već pokreće na plemenitost, duhovnost, saosećajnost, a samim tim i na humanost. Radujem se sutrašnjem koncertu kako bih uz svoje kolege podelila muziku i dobru energiju sa publikom.

Mesta su popunjena, hvala svima!

Više informacija o festivalu Food Planet klikom OVDE , a više o humanitarnoj večeri klikom OVDE.

Foto: Promo