Home Festivali Maja Alvanović: Od festivala poput Franc List Festa se očekuje da daju...

Maja Alvanović: Od festivala poput Franc List Festa se očekuje da daju podstrek i podršku umetničkoj sceni

1275
0

Prvi “Franc List Fest”, festival mladih talenata u klasičnoj muzici, održaće se 6. oktobra u Kaštelu “Ečka”, pod pokroviteljstvom AP Vojvodina, Grada Zrenjanina, “Generali” osiguranja, u organizaciji HBO Color Media Events, Udruženja poslovnih žena “Sofia” i Color Media Communications.

Razgovarali smo sa Majom Alvanović umetnički direktor festivala “Piano City” u Novom Sadu, koja je član upravnog saveta festivala “Franc List Fest”:

Kolik​i​ značaj vidite u festivalima poput “Franc List Festa”?

– ​Festivali umetničke muzike su u današnje vreme u našoj sredini neophodni da bi nove snage umetničke muzike dobile priliku da se predstave široj javnosti. U tom smislu, od festivala poput Franc List Festa se očekuje da daju podstrek i podršku umetničkoj sceni. Posebnost Franc List Festa je spona sa neobičnom istorijom Kaštela Ečka, što ovoj manifestaciji daje i edukativni karakter, ali i moć da ukaže na jedan od potencijalnih turističkih bisera našeg podneblja.

Koliko su ovakvi festivali važni u manjim sredinama u Srbiji?

– ​U manjim mestima u Srbiji, ali i u većim centrima, festivali umetničke muzike su preko potrebni kako bi se publika privukla u većem broju, budući da je umetnička scena često oslonjena samo na redovne godišnje koncertne cikluse kulturnih centara i muzičkih škola koje često nemaju mogućnost za dovoljno veliku reklamu i vidljivost.

Kakva je pozicija klasične muzike danas?

– ​Pozicija klasične muzike, kao i svih umetničkih “poduhvata” na našem podneblju, u celini ​zavisi od finansijske podrške državnih institucija i lokalnih čelnika kulture. To nije dovoljno i bilo bi sjajno kada bi festivali poput Franc List Festa dali stimulans da se oživi kod nas nažalost davno zaboravljena, plemenita praksa mecenarstva.

Kakve utiske nosite nakon nedavno završenog festivala “Piano City” u Novom Sadu?

– Piano City je koncept koji ​je ​pokre​nuo​ lavinu kreativnosti​. Održano je ukupno čak 65 kvalitetnih koncerata klavirske muzike najrazličitijih žanrova. Svakodnevno nam pristižu dirljive poruke učesnika i ​publike, sa rečima oduševljenja i nade da će Festival zaživeti ​u budućnosti.​ ​Sve to nas čini zadovoljnim i ponosnim na festival Piano City koji smo​, uprkos velikim finansijskim problemima i nedostatku budžeta​, uspeli da ​iz evropskih gradova Berlina, Milana, Napulja ​i Palerma prenesemo ​i ​u Novi Sad.

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji banatsku zemlju sa tri sela – Ečku, Klek i Jankov Most 1781. godine. Sedište svog imanja smestio je u Ečku i tu izgradio svoj dom. Dvorac „Kaštel“ početkom XIX veka podigao je Lukačev sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Uoči 200. godišnjice od tog događaja, održaće se prvi “Franc List Fest”, a mladi talenti u klasičnoj muzici nastupiće u Kaštelu Ečka, i vratiti Ečku i Zrenjanin na mapu Evrope i sveta.

Informacije o festivalu pronađite na sajtu www.color.rs/franzlisztfest/

Ulaz je besplatan.