Home Vesti Održan drugi vebinar za roditelje “Kako se razvija mozak Vaše bebe” kojim...

Održan drugi vebinar za roditelje “Kako se razvija mozak Vaše bebe” kojim UNICEF nastavlja onlajn školu roditeljstva

644
0

Drugi vebinar pod nazivom „Kako se razvija mozak Vaše bebe” održan je u četvrtak, 30. septembra u Kulturnom centru Beograd, kojim se nastavlja UNICEF-ova onlajn škola roditeljstva. U pitanju je serijal vebinara i onlajn razgovora sa roditeljima o ključnim temama roditeljstva i odrastanja malog deteta.

Teme o kojima su razgovarali učesnici vebinara su bile kako okruženje oblikuje razvoj mozga deteta, kako i koliko povezanosti roditelja i deteta ostavlja trag za ceo život, zašto je igra veliki saveznik u podsticanju razvoja mozga deteta posebno kada razvoj teče drugačije i druge.

Takođe, učesnici su dali svoja mišljenja i osvrte na to kako se grade i čuvaju roditeljske snage, odnosno kako da svaki roditelj bude na visini svog najvažnijeg životnog zadatka.

Učesnici drugog vebinara bili su:

  • Gordana Vukićević, Vukova mama, autorka Instagram bloga ~Vukova Zvončica~ iz Mladenovca
  • Dr Mirjana Đorđević, vanredna profesorka Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu
  • Dr Nenad Rudić, dečiji psihijatar

Govoreći o tome gde je početak, i kada započinje razvoj deteta, te o podržavanju razvoja deteta još i pre rođenja, dr Nenad Rudić, dečiji psihijatar, naglasio je da razvoj bebe velikim delom počinje u roditelju.

„On počinje još pre nego da smo u poziciji da se približimo roditeljstvu. Postoji u nekoj malo uspavanoj formi, ali ona kao takva postoji i aktuelizuje se onog trenutka kada saznamo, majka da je trudna, otac da je neko novi život krenuo. Tog trenutka počinje oživljavanje neke mogućnosti koja postoji. Možemo reći da formiranje bebe u psihološkom prostoru započinje intrauterino i postoje istraživanja koja se time bave i može biti naučno dokazano ali mnogo toga je u domenu predstave roditelja koje svoju realnost imaju u subjektivnom prostoru“ – rekao je dr Rudić.

Mama troipogodišnjeg Vuka i autorka Instagram bloga Vukova Zvončica, Gordana Vukićević, prisećajući se najlepših trenutaka kada se stvarno povezala sa sinom, nadovezala se rekavši da je igra i stimulacija kroz igru veliki saveznik u roditeljstvu.

„Trebalo bi da se svaki roditelj na samom tom početku informiše. Meni je sve to imalo puno logike za stimulisanje deteta. Povezala sam se sa roditeljima sa sličnim iskustvima i od svih sam dobijala podršku da stimulišem dete i da će to sve biti u redu. Potrebno je puno strpljenja i treba svaki roditelj da zna samo da ne treba da odustane. Znam da sam u nekim momentima non stop radila sa Vukom i ne vidim rezultate, nema ih i samo prosto kada najmanje očekujem, eto ih. On ne naučio, shvatio je. Prosto roditelji treba da znaju da ne treba da odustaju, svaka stimulacija je dobra“ – objasnila je Gordana.

O roditeljstvu, kako se uči, i ko sve stoji i treba da stoji na orbiti podrške roditeljstvu kako bi roditelji osetili da nisu sami dr Mirjana Đorđević, vanredna profesorka Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu, je naglasila da se zaboravlja nekad da je rani razvoj i period velike osetljivosti.

„U literaturi pokazuju da deca koja imaju susret u tom ranom periodu, u prvih tri ili pet godina, s izvorom nekog toksičnog stresa, nezdravog stresa, da se i to odrazi na njihov razvoj mozga, na veze koje ostvaruju između neurona na toj podlozi za dalje učenje. Lišavanje kontakata, interakcije, stimulicaije je mnogo značajno u tom periodu jer je tada mozak zaista osetljiv. Kaže se čak da je osetljivost mozga da primi neke reakcije i iskustva. Ako dajemo priliku za loša iskustva ili uskraćujemo da dete ima iskustva, to se dalje odražava na njegov razvoj“ – rekla je dr Đorđević.

Ceo vebinar možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Unicef Srbija.

Više detalja o obrađenim temama na održanom vebinaru nalaze se na sajtu UNICEF-a www.unicef.org/serbia  u odeljku Roditeljski kutak. Naredni vebinar je zakazan za 28. oktobar sa temom „Biti Tata“.

Školu roditeljstva pokrenuo je i podržava Program podrške podsticajnom roditeljstvu kroz igru, koji sprovodi UNICEF u Srbiji u saradnji sa Vladom Republike Srbije, a uz podršku LEGO Fondacije.

Jedno od osnovnih polazišta ovog programa da je da je samo osnažen i podržan roditelj spreman i spretan za sve ono što su pretpostavke i preduslovi podsticajnog roditeljstva. Kako bi se odgovorilo na novonastale prioritete u našoj zemlji, ovaj program smešta u fokus intervencije i brigu o mentalnom zdravlju i emocionalne dobrobiti roditelja, uz poseban naglasak na moć igre i jačanja roditeljske responzivnosti odnosno sposobnosti da na najbolji način odgovore na potrebe dece i stvaraju prilike za ostvarenje razvojnih potencijala deteta.

Foto: Dario Konstadinović