Home Projekat "Zelena Srbija" Opština Grocka oplemenjena sadnicama ružičastog bagrema u okviru kampanje „Zelena Srbija“

Opština Grocka oplemenjena sadnicama ružičastog bagrema u okviru kampanje „Zelena Srbija“

546
0

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa Opštinom Grocka i kompanijom Color Media Communications, realizovao je akciju sadnje drveća u Grockoj u okviru projekta „Zelena Srbija“. Sadnja se realizovala na dve lokacije u Opštini Grocka, na prostoru ispred Osnovne škole „Ilija Garašanin“ i Centra za kulturu Grocka.

Događaju su prisustvovali: Zorica Atić, direktorka i glavna i odgovorna urednica Centra za kulturu Grocka i Predrag Ivanović, šef kabineta Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Zorica Atić, direktorka i glavna i odgovorna urednica Centra za kulturu Grocka, istakla je da smo se okupili u Grockoj, staroj varoš kraj Dunava, jednim božanstvenim povodom, kako bismo u okviru projekta “Zelena Srbija” zasadili stabla ružičastog bagrema.

“Drvored je zasađen duž prilaza Osnovnoj školi “Ilija Garašanin” i crkvi Svete Trojice, a na samom ulazu u Gročansku čaršiju čuvenu ambijentalnu celinu od velikog značaja za našu zemlju. Sadnice su zasađene duž magistralnog Smederevskog puta, nekadašnjeg Carigradskog druma, mnogi Beograđani, Gročani ali i stanovnici širom Srbije koji ovuda budu prolazili uživaće u lepoti i hladu ovoga bagrema. Inače Grocka je poznata kao “zelena” i “voćna”, pošto je čuveni voćarski kraj a samim tim Grocka predstavlja “zelena pluća Beograda” koja su sada bogatija za ove divne sadnice”, napomenula je Zorica Atić.

Predrag Ivanović, šef kabineta Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije izrazio je svoje zadovoljstvo što se sadnja realizovala ispred osnovne škole u Grockoj, na taj način i našu decu učimo koliko je važno zasaditi drvo i čuvati prirodu.

„Pošumljavanjem i obnavljanjem šumskih ekosistema na najjednostaniji i najefikasniji način doprinosimo borbi protiv klimatski promena. Pitanje ekologije odnosno zaštite životne sredine jedno je od najvažnijih pitanja današnjice, stoga Direktorat kao društveno odgovorna institucija već treću godinu za redom učestvuje u organizaciji sadnje drveća u različitim gradovima i opštinama Srbije. Кampanjom “Zelena Srbija” doprinosimo podizanju ekološke svesti naših građana i umanjenju efekta klimatskih promena. Ugledajući se na ekološke vrednosti i ciljeve Evropske unije želimo da doprinesemo razvoju boljeg i kvalitetnijeg društva kao i očuvanju prirodne sredine koja nas okružuje“ istakao je Ivanović

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, institucionalni pokrovitelj kampanje „Zelena Srbija“, u saradnji sa kompanijom Eurobank Direktna i Javnim preduzećem „Vojvodinašume“, tokom 2022. godine realizovao je kampanju u Кraljevu, Valjevu, Divčibarama, Zlatiboru, Beogradu, Pećincima, Gornjem Milanovcu, Beloj Crkvi i Senti, a sve u cilju podizanja svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje Srbije i zaštita životne sredine. Opština Grocka je trideseta opština po redu koja se priključila projektu.

Foto: Tadija Zlatković