Home Vesti Šaul Ladani (82) na FPN govori o tome kako je preživeo Bergen...

Šaul Ladani (82) na FPN govori o tome kako je preživeo Bergen Belzen 1944. i Minhen 1972!

517
0

Dvostruki Olimpijac, profesor emeritus na Ben-Gurion univerzitetu u Izraelu, svetski rekorder za prepešačenih 50 milja i nosilac Pjer de Kuberten medalje za izuzetan doprinos Olimpijskom pokretu, profesor Šaul Ladani, nakon 70 godina ponovo će posetiti svoj rodni Beograd.

Šaul Ladani će održati predavanje “Survival of the Holocaust and Struggle for Success” u petak, 20. aprila, od 12 časova na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Ladani će tokom aprila posetiti Beograd, na inicijativu Roberta Čobana, predsednika Color Press Grupe i uz veliku pomoć Izraelske ambasade u Srbiji, održati predavanje studentima Fakulteta političkih nauka, posetiti Olimpijski komitet Srbije, Beogradski maraton, na kom će i učestvovati.

Istražujući na Vikipediji naišao sam na odrednicu na engleskom jeziku posvećenu Šaulu. Video sam da čovek ima filmsku biografiju po kojoj bi se mogao snimiti holivudski film, da je rođen u Beogradu, a da o njemu ne postoji nijedan tekst na srpskom jeziku niti srpska stranica na Vikipediji! Objavio sam post o njemu na svom Fejsbuk profilu nakon čega je kolega Boris Trivan na noizz.rs objavio prvi tekst o Šaulu na srpskom. Pola godine kasnije kada je povodom jevrejskog praznika Hanuka posetila Novi Sad i naš festival Winterfest, Šaulovu zanimljivu životnu storiju ispričao sam Dženi Sedov, zamenici ambasadorke Izraela koja je rekla da će pokušati da ga pronađe. Nekoliko nedelja kasnije Dženi i ja smo dobili mejl sa Šaulove adrese: ‘Rado ću doći u Beograd i učestvovati na Beogradskom maratonu!’ Uvek sam srećan kada se desi nešto ovako jer je to dokaz da je moć medija u saradnji sa ljudima dobre volje – gotovo neograničena!“, kaže Robert Čoban.

Šaul Ladani rođen je u Beogradu 1936. godine. Preživeo je rušenje roditeljske kuće u bombardovanju Beograda 1941. godine i sa roditeljima pobegao u Mađarsku. Odveden u Bergen-Belsen koncentracioni logor 1944. godina i preživeo gasnu komoru koja se u tom trenutku pokvarila, a spasao se u “Kastnerovom vozu”. Četiri godine kasnije emigrirao je u Izrael, postao olimpijski šampion u brzom hodanju i maratonu, profesor univerziteta i autor stotine naučnih radova. Neverovatna životna priča i sudbina vodi ga do Olimpijskim igara u Minhenu 1972. godine kada je preživeo napad palestinskih terorista na njegov olimpijski tim tako što je iskočio kroz prozor.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here